Caricaturca 2010 Global Local

Unieke expositie van cartoonisten uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland

 

Aan de hand van de thema’s persvrijheid, religie, Europa, politiek leiders en oorlog/vrede is een unieke cartoontentoonstelling samengesteld, die op vrijdag 9 juli in Istanbul wordt geopend. Caricaturca 2010 toont een verzameling spotprenten van cartoonisten uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland. De expositie is een initiatief van Pguneri-webersmuseum Amsterdam, stichting Röportaj en de Duits-Turkse organisatie Diyalog Derneği.

 

Istanbul is, samen met Essen en Pecs, een van de culturele hoofdsteden van Europa in 2010. In dit kader zijn cartoonisten uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland benaderd om hun werk gezamenlijk te tonen. Zo’n 185 werken zullen de verschillen en overeenkomsten tussen al deze culturen laten zien. De ondertitel ‘Global-Local’ refereert aan het doel van de tentoonstelling om de verschillende nationale stijlen van de cartoonkunst te tonen.

Sinds 2006 zijn er vele debatten in Europa en de islamitische wereld gevoerd over culturele taboes en de grenzen van humor. Niet zozeer de publicatie van Mohammed-cartoons in een Deense krant als wel de discussies die daarop volgden, leidden tot een zogenoemde ‘cartoon-controverse’. Vier jaar na het uitbreken van deze uiteenzetting zullen cartoonisten uit Nederland, Turkije, Duitsland en Zwitserland elkaar ontmoeten aan de Bosporus.

Van Nederlandse zijde zullen tijdens de opening op vrijdag 9 juli de bekende cartoonisten Jos Collignon, Joep Bertrams, Tom Janssen en Ruben L. Oppenheimer aanwezig zijn. Zij zullen op zaterdag 10 juli met collega’s uit de andere landen in debat gaan over hun werk, hun visies en de grenzen die ze tegenkomen. Joep Betrams heeft speciaal voor deze reis een cartoonfilmpje gemaakt dat ook op Turkse tv-zenders getoond kan worden.

Deze tentoonstelling is georganiseerd door het Persmuseum Amsterdam, stichting Röportaj en de Duits-Turkse organisatie Diyalog Derneği. Met bijdragen van Caricatura Gallery, Kassel en met financiële steun van het Nederlandse consulaat in Istanbul, het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, Pro Helvetia uit Zwitserland, de stichting Democratie en Media uit Amsterdam, dDf (Dream Design Factory) uit Istanbul en Anadolu Kültür uit Istanbul.

Opening: Vrijdag 9 juli 2010, 19.00 uur in Tütün Deposu, Istanbul Duur: 10 juli t/m 6 augustus 2010 Openingstijden: Dinsdag – Zaterdag, van 11.00 tot 19.00 uur Adres: Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane 34425 İstanbul, Turkije