R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Journaliste Seda Tak覺n veroordeeld tot zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf

Het gerechtshof in Mu heeft journaliste Seda Tak覺n, veroordeeld tot zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Tak覺n, verslaggever van het persagentschap Mezopotamya, werd op 23 januari opgepakt tijdens een politie-inval in haar woning in Ankara. Haar advocaten stellen dat de politie een anonieme tip heeft gebruikt om haar arrestatie te legitimeren.

sedataskin

Terwijl haar advocaten Gulan a覺n Kaleli en Ebru Akkan tijdens de rechtszitting aanwezig waren, volgde Tak覺n de rechtszaak vanuit de gesloten gevangenis Sincan in Ankara via het videoconferencing-systeem dat bekend staat onder het acroniem SEGB襤S. Ook werd de rechtszaak bijgewoond door Hakk覺 Boltan, woordvoerder van het initiatief Free Journalists, zg羹n 癟er, verslaggever van P24, en Sevin Cokun, afgevaardigde uit Mu van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP).

 

Dubieuze e-mail
Tak覺n werd eerder gedetineerd op 20 december 2017 toen ze verslag deed in de provincie Mu, in het zuidoosten van Turkije. De aanklager tekende beroep aan tegen haar latere vrijlating op 23 december en gelastte opnieuw haar arrestatie. De aanklacht, die twee maanden na haar arrestatie in januari 2018 werd voorbereid, verwijst naar een anonieme e-mail van een informant die aanleiding zou zijn geweest voor haar arrestatie. Hierin wordt beweerd dat Tak覺n lid is van de Unie van Koerdische Gemeenschappen (KCK), die gelieerd zou zij aan de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). "Tak覺n publiceert video's en verhalen over terroristen met het doel propaganda te maken voor een terroristische organisatie (...). Ik wil mijn identiteit niet bekendmaken, omdat mijn leven dan in gevaar komt", staat in de mail geschreven.

 

Volgens de advocaat van Tak覺n, Gulan a覺n Kaleli, heeft het IP-adres dat bij de e-mail hoort, de extensie 'EGM'. Deze afkorting staat voor Emniyet Genel M羹d羹rl羹羹, ofwel het hoofkwartier van de politie. Het vermoeden bestaat dan ook dat de gewraakte mail is verzonden door een politiefunctionaris. Het gerechtshof is niet ingegaan op het verzoek van de advocaten om onderzoek te doen naar de identiteit van deze 'informant'. Ook roept de korte tijd die tussen het verzenden van de e-mail en de arrestatie van Tak覺n verstreek veel vragen op. Hoewel Mu een relatief grote stad is, verstreken slechts twintig minuten tussen het moment dat de mail werd verzonden en de arrestatie van de journaliste.

 

In de aanklacht worden publicaties en social media posts van Tak覺n als bewijsmateriaal opgevoerd, waarin zij artikelen, telefoongesprekken, teksten en interviews deelt die zij had met de broer van een militant die omkwam tijdens een gewapende conflict met de Turkse strijdkrachten. Het gerechtshof veroordeelde Tak覺n tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf wegens 'propaganda voor een terroristische organisatie' en tot vier jaar en twee maanden gevangenisstraf op beschuldiging van 'steun aan een terroristische organisatie'.

 

Lees ook het artikel 'Koerdische journalisten structureel slachtoffer oneerlijke rechtsgang'