R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Journalist Berzan G├╝nes in vrijheid gesteld

Berzan G├╝ne┼č, correspondent van het inmiddels gesloten nieuwsagentschap Mezopotamya, is op 7 augustus door de rechtbank in I─čd─▒r in vrijheid gesteld. De detentie van Ziya Ataman, verslaggever van persagentschap Dicle (D─░HA), is dezelfde dag tijdens een andere rechtszitting in ┼×─▒rnak verlengd. Ataman zit sinds 11 april 2016 in detentie op beschuldiging van 'lidmaatschap van een verboden organisatie'.

 

berzangunes

 

T├╝rk├žesi i├žin t─▒klay─▒n─▒z

Berzan G├╝ne┼č is op 11 juni 2018 gearresteerd in de provincie ┼×─▒rnak, in het zuidoosten van Turkije. G├╝ne┼č was onderweg naar de stad voor een opdracht, toen de politie hem oppakte op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'. In de aanklacht worden zijn social media posts van foto's en artikelen die zijn gerelateerd aan de Koerdische regio's in Turkije en Syri├ź als bewijsmateriaal opgevoerd. De foto's bij de artikelen zijn onder meer beelden van vlaggen en symbolen van de verzetsgroeperingen YPG en YPJ. Hiervan wordt beweerd dat zij banden hebben met de verboden Arbeiders Partij van Koerdistan (PKK). Onder het bewijsmateriaal bevinden zich ook vijf boeken die zijn aangetroffen in de woning van G├╝ne┼č. Deze boeken zouden mede zijn gefinancierd door de PKK en KCK.

 

Volgens het Media Monitoring Report van het onafhankelijke medianetwerk Bianet zitten sinds 1 juli 2018 127 journalisten in de gevangenis.

Bronnen: Bianet, IPI