Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Turks mediacommissariaat legt tv-zender Hayatın Sesi boete op

Het Turkse commissariaat voor de media RTÜK heeft tv-zender Hayatın Sesi een geldboete opgelegd. De zender kreeg deze boete vanwege haar uitzending over de bomaanslag op 13 maart van dit jaar in het Güven Park in Ankara. Omdat de zender tijdens het nieuwsitem volgens RTÜK de boodschap 'Dit land is onleefbaar geworden' zou hebben uitgestraald, zou zij hiermee terreurorganisaties in een positief daglicht hebben gezet. Dit beschouwt RTÜK als sympathie voor en steun aan een terroristische organisatie. In een reactie verklaarde Hayatin Sesi dat de boete niet los kan worden gezien van de voortdurende negatieve propaganda.

 

 

Het tv-station beschouwt het als een middel om de kritische tv-zender het zwijgen op te leggen. "'Na de aanslag op 13 maart hebben we uitzendingen gemaakt vanaf de plek van de ontploffing en voor de ziekenhuizen. Hierin hebben we deze aanslag veroordeeld. Hierover kan geen misverstand bestaan. RTÃœK kan geen juridisch, ethisch of ander bezwaar tegen onze uitzending hebben. De grootste angst is dat miljoenen tv-kijkers hebben gezien dat nabestaanden hun woede op de regering hebben gericht."

De tv-zender staat al langere tijd bloot aan bedreigingen en repressie en zegt eerder als doelwit te zijn aangewezen door regeringsgezinde media. "De regering wil geen oppositionele tv-kanalen via TÃœRKSAT laten uitzenden. Daarom schakelt zij openbare aanklagers en RTÃœK in om de licentie van zulke kanalen in te trekken." Hayatin Sesi zegt juridische stappen tegen de boete te overwegen.