Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Cihan Acar en Veysel Ok

 

12 september Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Aangeklaagden: Cihan Acar en Veysel Ok

Mediatitel en functie: verslaggever, advocaat

Aanklacht: belediging van staatsorganen in Turkije

Mogelijke strafmaat: ---

Gerechtshof: Istanbul, 2e Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Cihan Acar, verslaggever van de krant Özgür Düşünce en het inmiddels gesloten dagblad Bugün, wordt beschuldigd van 'belediging van de gerechtelijke macht in Turkije' op basis van artikel 301 van het Turkse Wetboek van Strafrecht. Hij is aangeklaagd wegens een interview dat hij had met Veysel Ok op 25 december 2015. In het interview stelt Ok, een vooraanstaande mensenrechtenactivist en advocaat, dat de Turkse gerechtelijke macht niet langer pluriform is en 'eenkleurig' is geworden.

 

Naar verluidt, zijn zowel Acar als Ok aangeklaagd na een klacht die door het kantoor van de president op 29 december 2015 is ingediend. Het Hof accepteerde de aanklacht in augustus 2016, toen Ok als advocaat journalisten ging bijstaan na de mislukte poging tot een staatsgreep in juli 2015.

 

Tijdens de tweede zitting op 20 juni 2019 vroegen juridische vertegenwoordigers van president ErdoÄŸan om tussenbeide te kunnen komen namens de president. Het Hof verwierp dit verzoek op basis van het argument dat ErdoÄŸan niet 'rechtstreeks is beschadigd' door de uitspraken van Ok.

 

De volgende zitting is op 12 september 2019.

 

Acar is eerder gearresteerd op 26 juli 2016, in een afzonderlijke zaak op beschuldiging van lidmaatschap van de FETÖ/PDY-beweging. De Turkse regering beschuldigt deze groep ervan een poging te hebben gedaan een 'parallelle staatsstructuur' te vestigen en achter de mislukte coup op 15 juli 2016 te zitten.

 

Het Hof veroordeelde Acar op 8 maart 2018 tot een gevangenisstraf van zes jaar en drie maanden op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. De rechtbank gelastte echter niet opnieuw zijn arrestatie.