R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Erol ├ľndero─člu

 

7 november Istanbul, Turkije

erol

Aangeklaagde: Erol ├ľndero─člu

Mediatitel en functie: Reporters sans Fronti├Ęres, vertegenwoordiger in Turkije

Aanklacht: terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: ---

Gerechtshof: Istanbul, 25e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Erol ├ľndero─člu, vertegenwoordiger in Turkije van Reporters Without Borders (RSF), wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' voor zijn deelname aan een demonstratie in protest tegen een reeks aanklachten die zijn geopend tegen het initiatief Academici voor Vrede. Deze campagne stond in het teken van een petitie met de titel 'Wij willen niet medeplichtig zijn aan deze misdaad!' met als doel een oproep te doen voor vrede in de met name door de Koerden bewoonden regio's in Zuidoost-Turkije.

De eerste zitting tegen ├ľndero─člu vindt plaats op 7 november.

 

├ľnder─člu werd vervolgd in een afzonderlijke rechtszaak met medeverdachten ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ en Ahmet Nesin, eveneens op beschuldiging van 'terroristische propaganda'. Zij werden aangeklaagd vanwege hun deelname aan een solidariteitscampagne voor de inmiddels gesloten pro-Koerdische krant ├ľzg├╝r G├╝ndem. Hierbij traden zij bij toerbeurt op als hoofdredacteur.

 

├ľndero─člu, ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ - voorzitter van de Stichting voor de Mensenrechten in Turkije - en schrijver en journalist Ahmet Nesin, kwamen op 20 juni 2016 in de gevangenis terecht. ├ľndero─člu en Fincanc─▒ kwamen vrij op 30 juni 2016, nadat zij tien dagen in detentie hadden gezeten. Nesin kwam op 1 juli 2016 vrij.

 

Na meer dan drie jaar strafrechtelijke vervolging vond op 17 juli 2019 de laatste zitting in deze zaak plaats. Hierbij werd het drietal vrijgesproken.

 

Lees ook de bio van Erol ├ľndero─člu.