R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Arif Kocab覺y覺k

 

26 september Antalya, Turkije

arifkocabiyik resized

Aangeklaagde: Arif Kocab覺y覺k

Mediatitel en functie: Ilave TV, verslaggever

Aanklacht: belediging van de president

Mogelijke strafmaat: ---

Gerechtshof: Antalya Gerechtshof

 

Achtergrond
Arif Kocab覺y覺k, een burgerjournalist die straatinterviews afnam in de omgeving van Antalya, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege social media posts van elf jaar geleden. De eerste aanklacht tegen hem is ingediend op 1 februari 2019.

 

Kocab覺y覺k stelde verschillende confronterende vragen aan voorbijgangers voor zijn nieuwszender Ilave TV, zoals 'Zou jij onderdak bieden aan Syrische vluchtelingen?' of 'Ben je tevreden met het presidenti禱le systeem?'

 

Tijdens de eerste zitting op 25 april 2019, werd Kocab覺y覺k gevraagd of hij relaties heeft met geestelijk leider Fethullah G羹len, die er door de Turkse regering van wordt beschuldigd dat hij een 'parallelle staatsstructuur' heeft opgericht en het brein is achter de mislukte couppoging op 15 juli.

 

Kocab覺y覺k ontkende alle beschuldigingen. Het bewijs tegen hem is gebaseerd op berichten die hij tussen 2008 en 2012 op Facebook heeft geplaatst.

 

Er zijn verschillende andere aanklachten tegen Kocab覺y覺k ingediend. Zo wordt hij onder meer beschuldigd van 'belediging van overheidsfunctionarissen' en 'oprui簿ng'

 

De volgende zitting vindt plaat op 26 september 2019.