Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Mümtazer Türköne

 

15 oktober Istanbul, Turkije

mumtazer-turkone resized

Aangeklaagde: Mümtazer Türköne

Mediatitel en functie: Zaman Media Groep, columnist

Status: in gevangenschap

Locatie: Silivri-gevangenis,Istanbul

Aanklacht: belediging van de president

Mogelijke strafmaat: ---

Gerechtshof: 2e Hoger Strafgerechtshof, Bakırköy, Istanbul

 

Achtergrond
Mümtazer Türköne, columnist van het dagblad Zaman, is gearresteerd op 5 augustus 2016 als onderdeel van een arrestatiegolf onder personen die zijn beschuldigd van het verspreiden van propaganda voor de Gülen-beweging. De Turkse regering verdenkt deze beweging ervan achter de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 te zitten.

 

Op 27 april 2017 nam een gerechtshof in Istanbul de zaak tegen Türköne en 29 andere oud-medewerkers van de Zaman Media Groep in behandeling. Ze worden beschuldigd van poging tot omverwerping van de regering, de Grondwet en het parlement. Tegen elke verdachte is een levenslange gevangenisstraf geëist. Daarnaast kan elke verdachte veroordeeld worden tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'.

 

In de aanklacht wordt beweerd dat het dagblad Zaman, opgericht in 1986, volledig is overgenomen door de Gülen-beweging en zich alleen staande kon houden door de financiële ondersteuning die zij gaf. Ook wordt de Zaman Media Groep beschuldigd van het 'inzetten van de media als wapen' met als doel de 'samenleving te manipuleren'. Ook zou Zaman 'columnisten in dienst hebben genomen die de organisatie ondersteunen'. Het dagblad is in mei 2016 gesloten, nadat de autoriteiten de krant onder curatele stelden.

 

Op 6 juli 2018 veroordeelde het Hof zes personen, onder wie Türköne, tot verschillende gevangenisstraffen op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Türköne zit nu in de Silivri-gevangenis in Istanbul een gevangenisstraf uit van tien jaar en zes maanden uit.

 

Türköne is ook aangeklaagd wegens 'belediging van de president' vanwege één van zijn columns.

 

De volgende zitting vindt plaats op 15 oktober 2019.