Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Hasan Cemal

 

7 mei Istanbul, Turkije

hasancemal resized

Aangeklaagde: Hasan Cemal

Mediatitel en functie: online nieuwsplatform T24, journalist

Aanklacht: terroristische propaganda, verheerlijking van een misdaad, smaad en opruiing

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: 36e Hoger Strafgerechtshof, Istanbul

 

Achtergrond
Hasan Cemal, een vooraanstaande journalist en oprichter van het online nieuwsplatform T24, wordt beschuldigd van terroristische propaganda, verheerlijking van een misdaad, smaad en opruiing vanwege een artikel dat hij in 2015 publiceerde op T24. Hierin schreef hij over de aanwezigheid van Turkse militaire troepen in de overwegend door Koerden bevolkte stad Silvan, waaronder interviews met twee arbeiders en de toenmalige burgemeester.

 

De openbare aanklager startte in 2018 een gerechtelijk onderzoek naar Cemal naar aanleiding van dit artikel. De eerste zitting vond plaats op 3 januari 2019. De advocaat van Cemal verzocht het Hof de zaak te seponeren en vroeg om vrijspraak voor zijn cliënt.

 

De rechtbank stelde de rechtszaak uit tot 16 april. Tijdens deze zitting eiste de openbare aanklager gevangenisstraffen variërend van één jaar en tien maanden tot negen jaar en vier maanden op beschuldiging van 'terroristische propaganda'. Het Hof stelde de zitting uit tot 7 mei en ging in op het verzoek om extra tijd van de advocaat van Cemal, zodat hij de verdediging van zijn cliënt beter kan voorbereiden.

 

Cemal is in verschillende andere rechtszaken aangeklaagd wegens smaad, belediging van de president en terroristische propaganda. Een aantal van deze rechtszaken loopt nog. Cemal nam ook deel aan de solidariteitscampagne voor de inmiddels verboden pro-Koerdische krant Özgür Gündem. Hij kreeg een boete van 6.000 Turkse lira wegens het 'publiceren van verklaringen van een terroristische organisatie.