Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ahmet Kanbal

 

19 maart  Izmir, Turkije

ahmetkanbal

Aangeklaagde: Ahmet Kanbal

Mediatitel en functie: verslaggever persagentschap Mezopotamya

Aanklacht: terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Izmir, 2e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Ahmet Kanbal, verslaggever van het pro-Koerdische persagentschap Mezopotamya wordt beschuldigd van terroristische propaganda vanwege posts op social media over de militaire operaties van het Turkse leger in Afrin, Syrië.

 

Tijdens de eerste zitting op 20 november 2018 woonde Kanbal de rechtszaak in Izmir bij vanuit Mardin - een stad in het zuidoosten van Turkije - via het juridisch video conferencing-systeem dat bekendstaat onder het acroniem SEGBIS. In zijn verklaring verwees hij naar een andere post over een verklaring van een Koerdische rebellengroepering in Syrië die op zijn social media-account staat en door de aanklager als bewijsmateriaal is toegevoegd aan het gerechtelijke dossier. Kanbal wees erop dat de aanklager veel posts van andere groeperingen en verklaringen van de autoriteiten die hij eveneens heeft gedeeld, daarentegen heeft genegeerd.

 

De openbare aanklager beschuldigde Kanbal ook van 'belediging van de Turkse strijdkrachten' en eiste dat de rechter hem tot een gevangenisstraf veroordeelt.

 

Tijdens de zitting op 26 februari 2019 verzochten de advocaten van Kanbal het Hof om extra tijd om hun verdediging te kunnen voorbereiden

 

De volgende zitting vindt plaats op 19 maart 2019.