Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Alican Uludağ en Duygu Güvenç

9 januari Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Aangeklaagden: Alican Uludağ en Duygu Güvenç

Mediatitel en functie: dagblad Cumhuriyet, journalisten

Aanklacht: belediging van de gerechtelijke macht

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 2e Civiele Hof

 

Achtergrond
Alican Uludağ en Duygu Güvenç, journalisten van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, worden beschuldigd van 'belediging van de gerechtelijke macht' vanwege drie artikelen die zij in de krant hebben gepubliceerd. De artikelen met de kop 'VS-georiënteerde rechtspraak', 'Hoe de gijzelaarsdiplomatie instort' en 'Arrestatie en vrijlating: is het de gerechtelijke macht of de Staat?' zijn als bewijsmateriaal opgevoerd. De artikelen gaan in op de omstreden detentie van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die na zijn vrijlating op 12 oktober 2018 terugkeerde naar de VS.

 

Als gevolg van de detentie van de dominee liepen de spanningen tussen beide landen op. Na zijn vrijlating diende de openbare aanklager in Ankara een aanklacht in tegen Uludağ en Güvenç wegens 'belediging van de gerechtelijke macht'.

 

Tijdens de eerste zitting op 20 december 2018 verzocht Uludağ de rechtbank om vrijspraak. Güvenç was afwezig wegens een reis naar het buitenland.

 

Tijdens de zitting op 4 a pril 2019 was Güvenç opnieuw niet aanwezig, terwijl UludaÄŸ en zijn advocaten de zitting wel bijwoonden. Zij vroegen opnieuw om de vrijlating van UludaÄŸ.  De rechtbank verdaagde de zitting tot 20 juni 2019.

 

Tijdens de  zitting op 10 oktober 2019 verklaarde Güvenç tegenover de rechtbank: "Een straf zou betekenen dat geen enkele journalist verslag kan doen van diplomatieke onderhandelingen." Haar advocaat vroeg dat de rechtbank in Izmir, waar de rechtszaak tegen Brunson dient, een kopie wordt gezonden van het gerechtelijk dossier. Het Hof willigde dit verzoek in.

 

De volgende zitting vindt plaats op 9 january 2020.