Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ayla Albayrak

13 november Gaziantep, Turkije

aylaalbayrak resized

Aangeklaagde: Ayla Albayrak

Mediatitel en functie: Wall Street Journal, Helsingin Sanomat, correspondent, freelance journalist

Aanklacht: terroristische propaganda

Strafmaat: twee jaar en één maand gevangenisstraf

Gerechtshof: Gaziantep Regionaal Hof van Beroep

 

Achtergrond
De Fins-Turkse journaliste Ayla Albayrak - voormalig verslaggever van de Wall Street Journal en Helsingin Sanomat - is op 11 oktober 2017 veroordeeld tot twee jaar en één maand gevangenisstraf. Dit gebeurde op basis van een artikel en een video over de Patriottische Revolutionaire Jeugdbeweging (YDG-H), een Koerdische militante jongerengroepering. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in de Wall Street Journal op 19 augustus 2015. Albayrak heeft beroep aangetekend tegen de straf bij een regionale rechtbank.

 

Albayrak reisde in de zomer van 2015 af naar de stad Silopi in het zuidoosten van Turkije om onderzoek te doen en een artikel te schrijven voor de Wall Street Journal, mede gebaseerd op interviews met politici, burgers en een groep militanten die gelieerd zijn aan de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK).

 

De journaliste werd beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege het artikel 'Stedelijke oorlogsvoering escaleert in het door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije'. Dit artikel werd later gepubliceerd in andere Turkse media zonder dat haar krant of Albayrak hiervoor toestemming hadden gegeven. De toegang tot pagina's die door Turkse media waren gepubliceerd, werd op 24 augustus 2015 door het Directoraat voor Telecommunicatie geblokkeerd. Tegen Albayrak werd een onderzoek ingesteld. Uit een rapport van de anti-terreurafdeling van de politie van 10 oktober 2016 bleek dat er geen sprake was van een relatie tussen Albayrak en de PKK.

 

Niettemin werd de journaliste door een gerechtshof in Cizre in de provincie Şırnak veroordeeld tot twee jaar en één maand gevangenisstraf.

 

De derde zitting van haar hoger beroep vindt plaats op 13 november 2018 in het regionale Hof van Beroep in Gaziantep, waar naar verwachting definitief uitspraak zal worden gedaan.