R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

ar覺 Sar覺 en Sefer Selvi

 

8 november Istanbul, Turkije

cagrisariseferselvi resized

Aangeklaagden: ar覺 Sar覺 en Sefer Selvi

Mediatitel en functie: dagblad Evrensel, hoofdredacteur en cartoonist

Aanklacht: smaad; aanval op persoonlijke rechten

Mogelijke strafmaat: geldboete van 40.000 Turkse lira (ongeveer 6.000 euro)

Gerechtshof: Istanbul, 29e Civiele Rechtbank

 

Achtergrond
ar覺 Sar覺 - voormalig hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Evrensel - en Sefer Selvi - als cartoonist werkzaam voor de krant - worden beschuldigd van smaad vanwege een cartoon die Evrensel publiceerde over de Paradise Papers. Hierin wordt verwezen naar offshore bankrekeningen van toenmalig premier Binali Y覺ld覺r覺m en zijn zoon Erkam Y覺ld覺r覺m. Sar覺 en Selvi kunnen hiervoor een geldboete van 40.000 Turkse lira (ongeveer 6.000 euro) krijgen.

 

Nadat Y覺ld覺r覺m een klacht had ingediend over de cartoon volgde een aanklacht. Y覺ld覺r覺m beschuldigde de journalisten van smaad tegen hem en zijn zoon.

 

Tijdens de meest recente zitting op 19 juli vroeg het Hof om meer bewijsmateriaal en verdaagde de zitting naar 8 november.

 

Rechtszaken die zijn gerelateerd aan de Paradise Papers hebben ook betrekking op klachten die zijn ingediend door Berat Albayrak, toenmalig minister van Energie en schoonzoon van president Erdoan, en zijn broer Serhat Albayrak.

 

Deze zaak is slechts 矇矇n van de vele aanklachten die zijn ingediend volgend op klachten van de gebroeders Albayrak en Y覺ld覺r覺m tegen verschillende media.