R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Safiye Ala─ča┼č

 

23 mei Diyarbak─▒r, Turkije

safiye-alagas-resized

Aangeklaagde: Safiye Ala─ča┼č

Mediatitel en functie: persagentschap JinNews - chef nieuwsredactie

Aanklacht: terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: tot vijf jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Diyarbak─▒r, 4e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
De Autoriteit voor Informatie en Communicatie Technologie (BTK heeft een offici├źle aanklacht in ingdiend tegen Safiye Ala─ča┼č, chef van de nieuwsredactie van JinNews, een persagentschap dat wordt gerund door vrouwen en in het Koerdisch publiceert.

 

De aanklacht tegen Ala─ča┼č heeft betrekking op verschillende artikelen. Ala─ča┼č wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' en kan tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld worden.

 

Het persagentschap, dat in Diyarbak─▒r is gevestigd, is verschillende keren door BTK geblokkeerd. Artikelen en foto's van PKK-leider Abdullah ├ľcalan en leden van verzetsgroeperingen zijn als bewijsmateriaal in de aanklacht opgenomen.

 

Ala─ča┼č kon niet aanwezig zijn tijdens de zitting op 11 december 2018. De openbare aanklager maakte toen bekend dat hij haar dossier wil samenvoegen met een eerdere rechtszaak die in Van tegen de journaliste is aangepsannen op basis van dezelfde aanklacht. Haar advocaat kreeg extra tijd om ontbrekende documenten aan het dossier toe te voegen en haar zaak opnieuw te evalueren als gevolg van de samenvoeging van de gerechtelijke dossiers.

 

De volgende zitting vindt plaats op 23 mei 2019.