R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Pelin nker

28 maart Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Aangeklaagde: Pelin nker

Mediatitel en functie: dagblad Cumhuriyet - verslaggever financi禱le redactie

Aanklacht: aanval op persoonlijke rechten, smaad

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 2e Civiel Gerechtshof

 

Achtergrond
Pelin nker, financieel redacteur van het dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van een 'aanval op persoonlijke rechten' en 'smaad' vanwege artikelen die hij schreef over de Paradise Papers. Dit artikel besteedde aandacht aan bankrekeningen in Malta die zouden toebehoren aan de toenmalige minister van Economische Zaken Berat Albayrak, die schoonzoon is van president Erdoan. Albayrak is nu minister van Financi禱n van Turkije.

 

Het onderzoek naar de Paradise Papers is ook gericht op premier Binali Y覺ld覺r覺m en de bankrekeningen van zijn zoon in Malta. Y覺ld覺r覺m diende een klacht wegens smaad in tegen nker en Orhan Erin癟, voorzitter van de Stichting Cumhuriyet, waarbij hij aandrong op een financi禱le compensatie van 500.000 Turkse lira.

 

Tijdens de vorige rechtszitting op 6 september naar aanleiding van de klacht van Y覺ld覺r覺m en zijn zonen, bracht het gerechtshof in herinnering dat er andere strafzaken lopen tegen nker en Erin癟 naar aanleiding van publicaties over de Paradise Papers. Zij besloot de rechtszaak op te schorten totdat deze processen zijn afgerond. Begin november dienden Y覺ld覺r覺m en zijn zonen in dezelfde zaak echter een nieuwe aanklacht in, dit keer op beschuldiging van 'belediging van een staatsfunctionaris'. Dit dossier wordt in een afzonderlijke rechtszaak behandeld.

 

Tijdens de zitting op 22 november 2018 naar aanleiding van de klacht die is ingediend door de gebroeders Albayrak, verzocht de advocaat van nker om de samenvoeging van de verschillende rechtszaken tegen de journaliste. Dit deed hij op basis van het argument dat de aanklachten zijn gebaseerd op dezelfde reeks artikelen. Het Hof besloot het verzoek in overweging te nemen en verdaagde de zitting naar 21 februari. 

 

Tijdens de zitting op 21 februari 2019 verzochten de advocaten van nker de rechtbank de zaak te seponeren wegens het nalaten van het tijdig indienen van een aanklacht binnen deperiode van vier maanden die hiervoor in de Turkse perswet wordt gesteld .

 

De volgende zitting vindt plaats op 28 maart.

 

Verschillende andere media en journalisten zijn eveneens wegens smaad aangeklaagd, omdat vergelijkbare artikelen op hun platforms zijn gepubliceerd.