Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Pelin Ãœnker

22 november Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Aangeklaagde: Pelin Ãœnker

Mediatitel en functie: dagblad Cumhuriyet - verslaggever financiële redactie

Aanklacht: aanval op persoonlijke rechten, smaad

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 2e Civiel Gerechtshof

 

Achtergrond
Pelin Ünker. redacteur van de financiële redactie van het dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van een 'aanval op persoonlijke rechten' en 'smaad' vanwege artikelen die hij schreef over de Paradise Papers. Dit artikel besteedde aandacht aan bankrekeningen in Malta die zouden toebehoren aan de toenmalige minister van Economische Zaken Berat Albayrak, die schoonzoon is van president Erdoğan. Albayrak is op nu de minister van Financiën van Turkije.

 

Het onderzoek naar de Paradise Papers is ook gericht op premier Binali Yıldırım en de bankrekeningen van zijn zoon in Malta. Yıldırım diende een klacht wegens smaad in tegen Ünker en Orhan Erinç, voorzitter van de Stichting Cumhuriyet, waarbij hij aandrong op een financiële compensatie van 500.000 Turkse lira.

 

Tijdens de vorige rechtszitting op 6 september naar aanleiding van de klacht van Yıldırım en zijn zonen, bracht het gerechtshof in herinnering dat er andere strafzaken lopen tegen Ünker en Erinç naar aanleiding van publicaties over de Paradise Papers. Zij besloot de rechtszaak op te schorten totdat deze processen zijn afgerond.

 

De rechtszitting tegen Ãœnker vindt plaats op 22 november 2018.