Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Rechtszaak tegen Gün Matbaa

11 maart Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

 

 

Aangeklaagden: Defendants: Kasım Zengin, Necat Hizarcı, Sadettin Demirtaş, Muhammet Özkan, Mehmet Kadir Özkara, Cumali Öz, Süleyman Güneş, Kemal Dağdöğen, Özgür Bozkurt, Cemal Tunç, Erdoğan Zamur, İhsan Sinmiş, İrfan Karaca, Kazım Göçer, Mahmut Abay, Mehmet Emin Sümeli, Musa Kaya, Mürsel Demir, Polat Arslan, Uğur Selman Kelekçiler en Derviş Avras

Mediatitel en functie: Gün Matbaa - leidinggevenden en stafmedewerkers

Status: in gevangenschap (in vet gedrukte namen)

Locatie: Silivri-gevangenis, Istanbul

Aanklacht: steun aan een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: (in totaal) 261 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul, 26e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Op 28 maart 2018 deed de politie in Istanbul invallen in de gebouwen van het Pro-Koerdische dagblad Özgürlükçü Demokrasi en drukkerij Gün Matbaa. Een vertrouweling van de regering kreeg dezelfde dag de leiding over zowel de krant als de drukkerij, totdat deze in juni per decreet werden gesloten.

 

Minstens twintig medewerkers van Gün Matbaa zijn op de dag van de politie-inval gearresteerd, samen met de eigenaar van de drukkerij, Kazım Zengin. De openbare aanklager diende twee afzonderlijke aanklachten in tegen Özgürlükçü Demokrasi en Gün Matbaa.

 

De eerste rechtszitting tegen Gün Matbaa vond plaats op 18 september. Acht verdachten werden vrijgelaten, maar kregen een reisverbod opgelegd. De andere medewerkers en Zengin zitten sinds 28 maart in detentie.

 

Gün Matbaa drukte en verspreidde pro-Koerdische kranten, zoals Özgürlükçü Demokrasi en Welat, en talrijke boeken en tijdschriften. Het gerechtshof gelastte de inbeslagname van alle publicaties die door Gün Matbaa zijn gedrukt. Na de sluiting van de drukkerij moest het dagblad Welat haar publicatie staken.

 

Negen verdachten worden beschuldigd van 'steun aan een terroristische organisatie' en 12 verdachten van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. De aanklacht verwijst naar verschillende publicaties als legitimering van de overname en de latere sluiting van de drukkerij.

 

Tijdens de zitting op 3 december 2018 hield eigenaar Kasım Zengin de rechtbank voor dat elke publicatie van Gün Matbaa altijd eerst is voorgelegd aan het Ministerie van Cultuur. "We hebben nooit eerder een waarschuwing gekregen", aldus. Na de zitting kwamen drie stafleden - Kazım Göçer, Mürsel Demir en Polat Arslan - op vrije voeten. De overige stafleden en eigenaar Zengin zitting sinds 28 maart in afwachting van hun rechtszaak in de gevangenis.

 

Tijdens de meest recente zitting - op 14 januari 2019 - eist de openbare aanklager in totaal 261 jaar gevangenisstraf voor de 21 verdachten in deze zaak. De zaak werd uitgesteld naar 11 februari.

 

Inmiddels is de rechtszaak uitgesteld naar 11 maart.

 

De uitgever van Özgürlükçü Demokrasi, İhsan Yaşar, is op 28 maart gearresteerd toen de politie een inval deed op de redactie van de krant. Hierop volgde op 30 maart ook de arrestatie van Ishak Yasul, de algemeen directeur van Özgürlükçü Demokrasi. Op 14 december 218 is Yasul veroordeeld tot één jaar, tien maanden en vijftien dagen gevangenisstraf op beschuldiging van 'terroristische propaganda'.

 

Op 4 april werden zeven redacteuren en verslaggevers van de krant in hechtenis genomen in relatie tot dezelfde zaak. Terwijl drie van hen op borgtocht zijn vrijgelaten, werden Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, Hicran Urun en Pınar Tarlak in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd. Tarlak werd tijdens de vorige rechtszitting op 12 september op borgtocht vrijgelaten.

 

Op 29 november 2018 is Çelebi veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar en zes maanden.