Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Rechtszaak tegen Gün Matbaa

12 november Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

 

 

Aangeklaagden: Defendants: Kasım Zengin, Necat Hizarcı, Sadettin Demirtaş, Muhammet Özkan, Mehmet Kadir Özkara, Cumali Öz, Süleyman Güneş, Kemal Dağdöğen, Özgür Bozkurt, Cemal Tunç, Erdoğan Zamur, İhsan Sinmiş, İrfan Karaca, Kazım Göçer, Mahmut Abay, Mehmet Emin Sümeli, Musa Kaya, Mürsel Demir, Polat Arslan, Uğur Selman Kelekçiler en Derviş Avras

Mediatitel en functie: Gün Matbaa - leidinggevenden en stafmedewerkers

Status: in gevangenschap (in vet gedrukte namen)

Locatie: Silivri-gevangenis, Istanbul

Aanklacht: steun aan een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 26e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Op 28 maart 2018 deed de politie in Istanbul invallen in de gebouwen van het Pro-Koerdische dagblad Özgürlükçü Demokrasi en drukkerij Gün Matbaa. Een vertrouweling van de regering kreeg dezelfde dag de leiding over zowel de krant als de drukkerij, totdat deze in juni per decreet werden gesloten.

 

Minstens twintig medewerkers van Gün Matbaa zijn op de dag van de politie-inval gearresteerd, samen met de eigenaar van de drukkerij, Kazım Zengin. De openbare aanklager diende twee afzonderlijke aanklachten in tegen Özgürlükçü Demokrasi en Gün Matbaa.

 

De eerste rechtszitting tegen Gün Matbaa vond plaats op 18 september. Acht verdachten werden vrijgelaten, maar kregen een reisverbod opgelegd. De andere medewerkers en Zengin zitten sinds 28 maart in detentie.

 

Gün Matbaa drukte en verspreidde pro-Koerdische kranten, zoals Özgürlükçü Demokrasi en Welat, en talrijke boeken en tijdschriften. Het gerechtshof gelastte de inbeslagname van alle publicaties die door Gün Matbaa zijn gedrukt. Na de sluiting van de drukkerij moest het dagblad Welat haar publicatie staken.

 

De verdachten worden beschuldigd van 'steun aan een terroristische organisatie'. De aanklacht verwijst naar verschillende publicaties als legitimering van de overname en de latere sluiting van de drukkerij.

 

De volgende rechtszitting tegen Gün Matbaa vindt plaats op 12 november 2018.

 

De uitgever van Özgürlükçü Demokrasi, İhsan Yaşar, is op 28 maart gearresteerd toen de politie een inval deed op de redactie van de krant. Hierop volgde op 30 maart ook de arrestatie van Ishak Yasul, de algemeen directeur van Özgürlükçü Demokrasi.

 

Op 4 april werden zeven redacteuren en verslaggevers van de krant in hechtenis genomen in relatie tot dezelfde zaak. Terwijl drie van hen op borgtocht zijn vrijgelaten, werden Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, Hicran Urun en Pınar Tarlak in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd. Tarlak werd tijdens de vorige rechtszitting op 12 september op borgtocht vrijgelaten.