Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Haydar Ergül

26 december Istanbul, Turkije

haydarergul

Aangeklaagde: Haydar Ergül

Mediatitel en functie: de krant Demokratik Modernite - redacteur

Status: in gevangenschap

Locatie: -

Aanklacht: terroristische propaganda, lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 22e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Haydar Ergül, redacteur van de krant Demokratik Modernite, is op 23 januari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'terroristische propaganda' en 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Ergül was eerder op 16januari op de luchthaven van Diyarbakır opgepakt en overgebracht naar het gerechtshof Çağlayan in Istanbul, waar hij een verklaring aflegde.

 

De zaak heeft ook betrekking op achttien medeverdachten die verbonden zijn aan de Koerdische politieke partijen de Democratische Regionale Partij (DBP) en de Democratische Volkspartij (HDP). Alle verdachten zijn in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd, sinds de politie eind januari aanvallen deed in hun woningen.

 

Tijdens de achtste zitting op 5 april 2019 kwam Ergül vrij nadat hij vijftien maanden in afwachting van zijn rechtszaak in detentie had gezeten. Het Hof gelastte de verlenging van de detentie van vijf medeverdachten. Tijdens de rechtszitting op 28 juni legden de verdachten een verklaring af nadat de rechtbank eerst de getuigen had gehoord. Zij verzochten hierbij om vrijspraak. De Hof gelastte de vrijlating van alle verdachten in een tussentijdse beslissing. Ook besloot de rechtbank een rapport van het forensisch instituut met geluidsopnames af te wachten.

 

De volgende zitting vindt plaats op 26 december 2019.