Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

46 journalisten en medewerkers van pro-Koerdische media

 

11 januari Istanbul, Turkije

kck-basın

Aangeklaagden: 46 journalisten en medewerkers van pro-Koerdische media

Mediatitel en functie: persagentschap Dicle (DİHA), dagblad Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite, Fırat Distribution en andere media

Aanklacht: terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 3e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
In maart 2011 werden 32 journalisten en stafmedewerkers van verschillende media gearresteerd. Zij werden in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd als onderdeel van een reeks politieoperaties tegen pro-Koerdische media, zoals het persagentschap Dicle (DİHA), het dagblad Özgür Gündem en Azadiya Welat. De zaak gaat om 46 verdachten en sleept zich sinds 2011 voort. Zij worden ervan beschuldigd verbonden te zijn aan de 'mediatak' van de 'Unie van Gemeenschappen van Koerdistan' (KCK), een overkoepelende organisatie van nationalistische Koerdische groeperingen die sterke banden zou hebben met de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK).

 

32 van 46 gedetineerde journalisten en medewerkers zijn over een periode van een aantal jaar verschillende keren vrijgelaten. Hun reportages, interviews en telefoongesprekken worden als bewijsmateriaal aangevoerd. Ze werden vervolgd in Speciale Gerechtshoven, die onder de noodtoestand zijn ingesteld. Inmiddels zijn deze dossiers overgedragen aan hogere strafgerechtshoven. De advocaten van de journalisten hebben aangevoerd dat de rechtszaken van hun cliënten heropend dienden te worden. Ironisch genoeg zijn alle rechters die tijdens de zittingen van de Speciale Gerechtshoven de zaak in behandeling hadden later ontslagen. Nu worden zij zelf berecht vanwege hun vermeende relaties met de Gülen-beweging.

 

De journalisten konden ondanks het intrekken van hun reisverbod niet reizen, omdat de politie hun paspoorten in beslag had genomen. Tijdens de meest recente zitting op 7 september gelastte het Hof dat de journalisten hun paspoorten moeten terugkrijgen.

 

De rechtszaak is uitgesteld tot 11 januari 2019.