R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Semiha ahin en P覺nar Gay覺p

 

11 december Istanbul, Turkije

pinargayip semihasahin

Aangeklaagden: Semiha ahin en P覺nar Gay覺p

Mediatitel en functie: persagentschap Etkin, verslaggever, redacteur

Status: in gevangenschap

Locatie: Vrouwengevangenis Bak覺rk繹y, Istanbul

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie, terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 23e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Semiha ahin - redacteur van het persagentschap Etkin (ETHA) - en P覺nar Gay覺p - verslaggever van ETHA - zijn gearresteerd op 19 april 2018. Dit gebeurde nadat zij na een politie-inval in hun woningen op 13 april een week waren gedetineerd. De journalisten worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en het 'maken van terroristische propaganda'.

 

Na vijf maanden detentie verschenen beide journalisten op 10 september voor het eerst voor de rechtbank. Zij verzochten op borgtocht te worden vrijgelaten. Het Hof gelastte verlenging van hun detentie. Tijdens de tweede zitting op 5 december 2018 werd de detentie van beide journalisten opnieuw verlengd, ondanks hun verzoek om op borgtocht te worden vrijgelaten.

 

In de tussentijd zijn de nieuwssite en Facebook-pagina van ETHA op basis van een gerechtelijk bevel geblokkeerd. De nieuwsartikelen van het persagentschap zijn alleen toegankelijk via een VPN -verbinding.

 

Tijdens de derde zitting op 30 januari 2019 vroegden de advocaten van ahin en Gay覺p om extra tijd om hun verdediging te kunnen voorbereiden. Ook verzochten zij om de journalisten vrij te laten. Het Hof verlengde echter hun detentie. Tijdens de zitting op 27 maart gebeurde dit opnieuw. Het Hof wees daarnaast het argument van de verdediging van de hand dat zij nog niet de mogelijkheid heeft gehad het bewijsmateriaal tegen hun clienten te beoordelen.

 

Tijdens de zitting op 13 juni kwamen ahin en Gay覺p op borgtocht vrij, nadat zij veertien maanden in detentie hadden gezeten. Bij de rechtszitting op 15 oktober waren beide journalisten niet aanwezig. De volgende zitting vindt plaats op 11 december 2019.