Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Hayri Demir, Sibel Hürtaş, Barış Ceyhan en negen anderen

 

27 maart Ankara, Turkije

hurtas demir resized

Aangeklaagden: Hayri Demir, Sibel Hürtaş, Barış Ceyhan en negen anderen

Mediatitel en functie: persagentschap Mezopotamya, Artı TV, dagblad Özgürlükçü Demokrasi - verslaggevers, correspondent

Status: in gevangenschap (in vet gedrukte naam)

Locatie: Sincan-gevangenis, Ankara

Aanklacht: uitlokking van haat en vijandschap, propaganda voor een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: tot 10 jaar en 6 maanden gevangenisstraf

Gerechtshof: Ankara, 15e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Sibel Hürtaş - correspondent in Ankara van Artı TV - en Hayri Demir - verslaggever van het persagentschap Mezopotamya - worden beschuldigd van 'uitlokking tot haat en vijandschap' en het maken van 'terroristische propaganda via de media'.

 

De openbare aanklager in Ankara heeft tegen beide journalisten tien jaar en zes maanden gevangenisstraf geëist. Hij diende de aanklacht tegen het tweetal in samen met de dossiers tegen tien andere verdachten vanwege nieuwsartikelen en posts op social media over de Turkse militaire operaties in Afrin, Syrië. Beide journalisten zijn eind januari in hechtenis genomen en werden na vier dagen op borgtocht vrijgelaten. Hürtaş' interviews met oud-parlementariërs Osman Baydemir van de pro-Koerdische HDP en Ahmet Faruk Ünsal van regeringspartij AKP zijn als bewijsmateriaal aan de aanklacht toegevoegd.

 

Het 5e Hoger Strafgerechtshof in Diyarbakır veroordeelde Demir op 29 mei tot één jaar, zes maanden en 22 dagen gevangenisstraf vanwege 'propaganda voor een terroristische organisatie' op social media. De straf is opgeschort.

 

Barış Ceyhan, medewerker van het dagblad Özgürlükçü Demokrasi, is gearresteerd op 31 januari 2018 vanwege zijn posts op social media over de militaire operaties in Afrin, Syrië. Ceyhan wordt in dezelfde zaak beschuldigd van het 'verspreiden van propaganda voor een terroristische organisatie' en het 'uitlokken tot haat en vijandschap'. Hij is in afwachting van zijn rechtszaak gedetineerd in de Sincan-gevangenis in Ankara.

 

Tijdens de zitting op 22 november 2018 vroegen de advocaten om extra tijd om documenten te kunnen bestuderen die kort geleden door de openbare aanklager zijn overhandigd.

 

De volgende zitting vindt plaats op 27 maart 2019.