Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ece Sevim Öztürk

 

11 december Istanbul, Turkije

ecesevimozturk

Aangeklaagde: Ece Sevim Öztürk

Mediatitel en functie: Çağdaş Ses online nieuwssite, hoofdredacteur

Status: in gevangenschap

Locatie: Gesloten Vrouwengevangenis in Bakırköy, Istanbul

Aanklacht: terroristische propaganda, steun aan een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 37e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Ece Sevim Öztürk, hoofdredacteur van de online nieuwssite Çağdaş Ses, is gearresteerd op 20 juni 2018 vanwege een documentaire die zij maakte over de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016. De journaliste wordt beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda' en 'steun aan een terroristische organisatie'. Zij wordt ervan verdacht relaties te hebben met de Gülen-beweging, die de Turkse autoriteiten ervan beschuldigen een 'parallelle staatsstructuur' te hebben gevestigd en het brein te zijn achter de poging tot staatsgreep op 15 juli 2016.

 

De aanklacht, die pas 2,5 maand na de arrestatie van Öztürk werd ingediend, voert haar documentaire 'De donkerste dag van de marine: 15 juli' als bewijsmateriaal aan. Dit is gebeurd op basis van de bewering dat de documentaire is bedoeld om 'de organisatie nieuw leven in te blazen en haar volgelingen vrij te pleiten door het creëren van een positief imago van de Gülen-beweging en de coupplegers'.

 

De aanklacht omschrijft de documentaire daarnaast als een ''zogenaamde documentaire die fictieve scenario's bevat met de suggestie dat de poging tot een staatsgreep gecontroleerd was [door de regering] en degenen die in opstand kwamen tegen de couppoging als verraders afschildert."

 

Öztürk verscheen op 1 november 2018 voor het eerst voor de rechter. De rechtszaak werd waargenomen door parlementariërs van oppositiepartij CHP en door de Nederlandse consul. De journaliste verklaarde dat zij al vijf maanden onder arrest staat omdat zij een onderzoeksjournalist is. De aanklager betoogde dat er een groot ontsnappingsgevaar is en verzocht om verlenging van haar detentie. Het Hof gaf hieraan gehoor en stelde de zitting uit naar 11 december 2018.