R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Deniz Y├╝cel

 

13 februari Istanbul, Turkije

denizyucel

Aangeklaagde: Deniz Y├╝cel

Mediatitel en functie: Die Welt, correspondent

Aanklacht: terroristische propaganda, uitlokken van haat en vijandigheid

Mogelijke strafmaat: vier tot achttien jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul, 32e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond

De Turkse autoriteiten arresteerden de Turkse-Duitse journalist Deniz Y├╝cel, correspondent van hetDuitse dagblad Die Welt, op 27 februari 2017. Dit gebeurde bijna twee weken nadat hij werd gedetineerd op beschuldiging van het verspreiden van propaganda voor de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en de G├╝len-beweging, die de Turkse regering ervan verdenkt het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 201.

 

Y├╝cel werd op 16 februari 2018 in afwachting van zijn rechtszaak vrijgelaten, nadat hij meer dan een jaar zonder aanklacht in detentie had gezeten. De aanklager maakte pas op de dag van zijn vrijlating de aanklacht openbaar. Y├╝cel kwam vrij na een ontmoeting tussen president Erdo─čan en de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Sigmar Gabriel.

 

Voorafgaand aan zijn arrestatie, had Y├╝cel bericht over e-mails die waren gelekt door het linkse hacker-collectief RedHack. Deze e-mails zouden afkomstig zijn van de toenmalige minister van Energie en de schoonzoon van Erdo─čan, Berat Albayrak, de huidige minister van Financi├źn. Y├╝cel zou veroordeeld kunnen worden tot een gevangenisstraf die kan oplopen tot achttien jaar.

 

Tijdens de zitting op 28 juni 2018 is de rechtszaak opgeschort tot 20 december. Het gerechtshof gaf toestemming aan Y├╝cel zijn verklaring vanuit Duitsland aan de rechtbank af te leggen. De journalist is na zijn vrijlating naar Duitsland teruggekeerd.

 

Tijdens de rechtszitting op 20 december verklaarde de advocaat van Y├╝cel dat de journalist nog steeds in afwachting van een datum waarop hij zijn verklaring in Duitsland kan afleggen.

 

De advocaat van Y├╝cel vroeg om uitstel van de behandeling van de rechtszaak tijdens de zitting op 11 april 2019. De journalist heeft hierna een verklaring afgelegd aan een rogatoire rechtbank in Berlijn op 10 mei 2019.

 

Tijdens de zitting op 16 juli stelde de rechtbank dat zij de verklaring die Y├╝cel in Duitsland heeft afgelegd niet officieel heeft ontvangen. Zijn advocaat presenteerde het recente oordeel van het Grondwettelijk Hof in deze zaak en betoogde dat zijn recht op vrijheid is geschonden vanwege zijn onwettige detentie in Turkije. De advocaat vroeg de rechtbank om onmiddellijke vrijspraak.

 

Tijdens de zitting  op 17 oktober verklaarde het Hof dat zij de verklaring die Y├╝cel in Berlijn heeft afgelegd officieel in ontvangst heeft genomen. De openbare aanklager vroeg om meer tijd om zijn requisitoir voor te bereiden, terwijl de advocaat van Y├╝cel het Hof juist verzocht om snelle afhandeling van de zaak

 

De volgende zitting vindt plaats op 13 februari 2020.