R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Perihan Ma─čden, Tunca ├ľ─čreten, Mehmet ├ça─člar Tekin en Orhan ┼×ahin

 

18 oktober Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Aangeklaagden: Perihan Ma─čden, Tunca ├ľ─čreten, Mehmet ├ça─člar Tekin en Orhan ┼×ahin

Mediatitel en functie: Taraf, Diken en Yurt, journalisten en redacteuren

Aanklacht: belediging van de president

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 2e Civiele Rechtbank

 

Achtergrond
De vier journalisten worden beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel dat op 14 september 2015 is gepubliceerd op de nieuwssite Diken en in het dagblad Yurt. Dit artikel is gebaseerd op een interview met Perihan Ma─čden, die werkzaam is als columniste voor verschillende media, waaronder Diken, Taraf en P24.

 

Tunca ├ľ─čreten - redacteur van Diken - en Mehmet ├ça─člar Tekin en Orhan ┼×ahin, die werkzaam zijn voor de krant Yurt worden op basis van deze zaak eveneens vervolgd. Tijdens de meest recente rechtszitting op 17 mei vroegen ├ľ─čreten en Tekin om extra tijd om hun pleidooien voor te bereiden.

 

├ľ─čreten was eerder al ruim 300 dagen gedetineerd. Dit overkwam hem en twee andere collega's - ├ľmer ├çelik en Mahir Kanaat - vanwege hun berichtgeving over gelekte e-mails.

 

Op 25 december 2016 pakte de politie ├ľ─čreten op. Op 17 januari 2017 werd hij zonder offici├źle aanklacht in afwachting van zijn rechtszaak gedetineerd. ├ľ─čreten is op 6 december 2017, na 323 dagen detentie, vrijgelaten.

 

Ma─čden is verschillende keren aangeklaagd op beschuldiging van 'belediging' en 'smaad' naar aanleiding van een klacht die toenmalig premier Erdo─čan en anderen tegen haar indienden. Ze is veroordeeld tot verschillende geldboetes vanwege haar artikelen.

 

De volgende rechtszitting vindt plaats op 18 oktober 2018.