R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Eren Keskin, Filiz Ko癟ali, Asl覺 Erdoan, Necmiye Alpay, Rag覺p Zarakolu, Zana Bilir Kaya, 襤nan K覺z覺lkaya, Kemal Sanc覺l覺 en Bilge Aykut

3 juli Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Aangeklaagden: Eren Keskin, Filiz Ko癟ali, Asl覺 Erdoan, Necmiye Alpay, Rag覺p Zarakolu, Zana Bilir Kaya, 襤nan K覺z覺lkaya, Kemal Sanc覺l覺 en Bilge Aykut

Mediatitel en functie: dagblad zg羹r G羹ndem, tijdelijke hoofdredacteuren, redacteuren en journalisten

Status: in gevangenschap (in vet gedrukte namen)

Locatie: Silivri-gevangenis, Istanbul

Aanklacht: terroristische propaganda, verheerlijken van een misdaad

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 23e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Redacteuren, journalisten en columnisten van het inmiddels gesloten dagblad zg羹r G羹ndem worden beschuldigd van het 'verheerlijken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van de krant.

 

De groep verdachten staat terecht voor hun deelname aan een solidariteitscampagne voor het pro-Koerdische dagblad, waarbij zij om toerbeurt als tijdelijk hoofdredacteur optraden. Er lopen nog drie afzonderlijke rechtszaken tegen zg羹r G羹ndem waarbij andere journalisten worden vervolgd voor hun deelname aan deze campagne.

 

Tijdens de laatste zitting op 17 januari 2019 stonden de zaken tegen de tijdelijke hoofdredacteuren Eren Keskin en Zana Bilir Kaya, Bilge Aykut, auteur Asl覺 Erdoan, filologist en redacteur Necmiye Alpay, mensenrechtenactivist en publicist Rag覺p Zarakolu, redacteur 襤nan K覺z覺lkaya, eigenaar van het blad zg羹rl羹k癟羹 Demokrasi Kemal Sanc覺l覺 en politicus Filiz Ko癟ali op het programma.

 

Het reisverbod van Eren keskin werd tijdens deze zitting opgeheven, Het gerechtshof verdaagde de zitting naar 10 april en gelastte nader onderzoek naar digitale materialen. Ook gelastte het Hof de verlenging van de detentie van Sanc覺l覺. Kemal Sanc覺l覺 is de enige verdachte in deze rechtszaak die zich in detentie bevindt.

 

Eren Keskin, vooraanstaand advocate en mensenrechtenactiviste, en Reyhan apan zijn op 29 maart veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van 'belediging van de president en staatsinstituties' in drie artikelen die in 2015 in zg羹r G羹ndem zijn gepubliceerd.

 

Asl覺 Erdoan en Necmiye Alpay zijn eerder in augustus 2016 gedetineerd en vervolgens op borgtocht vrijgelaten, nadat zij vier maanden in de gevangenis hadden gezeten. Hun reisverbod is in juni 2017 ingetrokken. Asl覺 Erdoan woont nu in ballingschap in Duitsland.

 

襤nan K覺z覺lkaya en Kemal Sanc覺l覺 zijn eveneens in verband met deze zaak gearresteerd en hebben allebei in afwachting van hun rechtszaak driehonderd dagen in detentie gezeten. Beide journalisten zijn op 31 oktober 31 2017 op borgtocht vrijgelaten. Sanc覺l覺 is echter in mei 2018 opnieuw gearresteerd. Naar verluidt, zijn tegen K覺z覺lkaya meer dan negentig aanklachten ingediend vanwege zijn journalistieke werkzaamheden voor zg羹r G羹ndem.

 

Tijdens de zitting 10 april 2019 stelde Kemal Sanc覺l覺 dat hij niet verantwoordelijk is voor de overdracht van de onderzochte digitale materialen en vroeg de rechtbank om vrijlating. Hoewel de rechtbank dit verzoek inwilligde, werd hij opnieuw gedetineerd in verband met een andere zaak. Sanc覺l覺 is de enige verdachte die gedurende de hele rechtszaak in detentie heeft gezeten.

 

De volgende zitting vindt plaats op 3 juli 2019.