Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Eren Keskin, Reyhan Çapan, Filiz Koçali, Ayşe Berktay, Nuray Özdoğan, Celalettin Can, Ayşe Batumlu, Reyhan Hacıoğlu en Hüseyin Aykol

 

28 maart Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Aangeklaagden: Eren Keskin, Reyhan Çapan, Filiz Koçali, Ayşe Berktay, Nuray Özdoğan, Celalettin Can, Ayşe Batumlu, Reyhan Hacıoğlu en Hüseyin Aykol

Mediatitel en functie: dagblad Özgür Gündem, tijdelijke hoofdredacteuren, redacteuren en journalisten

Status: in gevangenschap (in vet gedrukte namen)

Locatie: Sivas Open Vrouwengevangenis

Aanklacht: terroristische propaganda, verheerlijken van een misdaad

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 14e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Redacteuren, journalisten en columnisten van het inmiddels gesloten dagblad Özgür Gündem worden beschuldigd van het 'verheerlijken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van de krant.

 

De groep verdachten staat terecht voor hun deelname aan een solidariteitscampagne voor het pro-Koerdische dagblad, waarbij zij om toerbeurt als tijdelijk hoofdredacteur optraden. In de rechtszaak staan in totaal zestien verdachten terecht. De zaak werd behandeld op twee afzonderlijke zittingen op 6 en 9 juli, waarmee de verdachten in twee groepen zijn verdeeld.

 

Tijdens de zitting op 9 juli 2018 stond de de zaak tegen de tijdelijke hoofdredacteur Eren Keskin, Managing Editor Reyhan Çapan, journalist Reyhan Hacıoğlu, auteur en vertaler Ayşe Berktay, de advocaten Nuray Özdoğan en Ayşe Batumlu, en de politici Celalettin Can en Filiz Koçali op het programma.

 

Eren Keskin, vooraanstaand advocate en mensenrechtenactiviste, en Reyhan Çapan zijn op 29 maart 2018 veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van 'belediging van de president en staatsinstituties' in drie artikelen die in 2015 in Özgür Gündem zijn gepubliceerd.

 

Çapan is op 11 mei in verband met een andere aanklacht gearresteerd op beschuldiging van 'terroristische propaganda', nadat haar gevangenisstraf van één jaar en drie maanden was bevestigd door een hoger gerechtshof. Zij zit op dit moment in de Vrouwengevangenis in Sivas.

 

In dezelfde rechtszaak zijn tijdelijk hoofdredacteur Hüseyin Aykol en verslaggever Ersin Çaksu veroordeeld tot vijf jaar en drie maanden gevangenisstraf vanwege 'belediging van de president'. De straffen van Aykol en Çaksu zijn opgeschort.

 

Na een zitting die tien minuten in beslag nam, verdaagde het Hof de rechtszaak tot 28 maart 2019.