R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

┼×irin Kabak├ž─▒

28 maart  Istanbul, Turkije

sirinkabakci

Aangeklaagde: ┼×irin Kabak├ž─▒

Mediatitel en functie: dagblad Zaman, correspondent

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 35ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
┼×irin Kabak├ž─▒, correspondent in Konya voor het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is1 mei 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Hij wordt beschuldigd van banden met de G├╝len-beweging, waarvan de Turkse regering denkt dat zij achter de mislukte staatsgreep van juli 2016 zit.

 

Kabak├ž─▒ heeft in afwachting van zijn rechtszaak bijna achttien maanden in detentie gezeten in de gevangenis van in Konya. Op 19 juni verscheen hij voor het eerst voor de rechtbank, niet persoonlijk, maar via een verbinding met het juridische video-conferencing systeem SEGB─░S.

 

Tijdens de zitting zijn telefoongesprekken tussen Kabak├ž─▒ en andere personen die op basis van vergelijkbare aanklachten worden vervolgd, zijn registratie als werknemer van Zaman, bezoeken aan het buitenland en zijn deelname aan protesten tegen de gevangenschap van Zaman-journalisten en -leidinggevenden aangevoerd als bewijsmateriaal.

 

Kabak├ž─▒ wordt ook beschuldigd van het gebruik van ByLock, een versleutelde communicatie-app die zou worden gebruikt door volgelingen van G├╝len. Hij heeft al deze beweringen verworpen.

 

Tijdens de rechtszitting op 9 oktober 2018 vroeg het Hof om een meer informatie over de identiteit van de informant die een brief naar de politie stuurde waarin hij de journalist beschuldigt. Tijdens de zitting op 26 december werd Kabak├ž─▒ vrijgelaten. Bij dit besluit nam het Hof de periode die hij in detentie heeft doorgebracht in overweging.

 

De rechtszitting is uitgesteld naar 28 maart.