R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Deniz Y├╝cel

 

25 september Istanbul, Turkije

denizyucel

Aangeklaagde: Deniz Y├╝cel

Mediatitel en functie: Die Welt, journalist/correspondent

Aanklacht: maken van terroristische propaganda en aanzetten tot haat en vijandigheid

Mogelijke strafmaat: 4 tot 18 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul, 17e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
De Turkse autoriteiten arresteerden de Turks-Duitse journalist Deniz Y├╝cel, correspondent van Die Welt, op 27 februari 2017. Dit gebeurde bijna twee weken nadat hij was gedetineerd op beschuldiging van het verspreiden van propaganda voor de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de beweging van geestelijk leider Fethullah G├╝len, van wie de Turkse regering denkt dat hij het brein is achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016.

 

Y├╝cel werd op 16 februari 2018 in afwachting van zijn rechtszaak vrijgelaten, nadat hij meer dan een jaar zonder aanklacht in detentie had gezeten. De aanklager maakte pas op de dag van zijn vrijlating de aanklacht openbaar. Y├╝cel kwam vrij na een ontmoeting tussen president Erdo─čan en de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Sigmar Gabriel.

 

Voorafgaand aan zijn arrestatie had Y├╝cel bericht over e-mails die waren gelekt door het linkse hacker-collectief RedHack. Deze e-mails zouden afkomstig zijn van de toenmalige minister van Energie en schoonzoon van Erdo─čan, Berat Albayrak, nu minister van Financi├źn. Y├╝cel zou veroordeeld kunnen worden tot een gevangenisstraf die kan oplopen tot achttien jaar.

 

Zijn advocaat Veysel Ok opende een rechtszaak tegen de Turkse staat, waarin hij een bedrag van 2.980.000 Turkse lire ter compensatie eist.

 

De zitting vindt plaats op 25 september.