R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazl覺 Il覺cak, Fevzi Yaz覺c覺, Yakup imek, 羹kr羹 Turul zeng羹l

 

4 november Istanbul, Turkije

altans ilicak merged

Aangeklaagden: Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazl覺 Il覺cak, Fevzi Yaz覺c覺, Yakup imek, 羹kr羹 Turul zeng羹l

Mediatitel en functie: de kranten Taraf, Yar覺na Bak覺 en Zaman - journalisten, auteurs en redacteuren

Status: in gevangenschap (in vet gedrukte namen)

Locatie: Silivri-gevangenis en Vrouwen Gevangenis in Bak覺rk繹y, Istanbul

Aanklacht: poging tot omverwerping van de constitutionele orde

Strafmaat: levenslange gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul, Regionale Rechtbank, 2e Strafkamer

 

Achtergrond
De zes journalisten Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazl覺 Il覺cak, Fevzi Yaz覺c覺, Yakup imek en 羹kr羹 Turul zeng羹l zijn in februari 2018 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege een 'poging tot omverwerping van de constitutionele orde'.

 

De rechtbank in Istanbul besloot op 27 juni 2018 tot vrijlating van Mehmet Altan en plaatste hem onder politietoezicht. Dit gebeurde na de eerste evaluatie van het beroep dat tegen de levenslange gevangenisstraffen van de zes journalisten is aangetekend. De rechtbank schortte de tweede zitting op tot 21 september.

 

Aye Nazl覺 Il覺cak was in het verleden commentator voor het dagblad zg羹r D羹羹nce en Can Erzincan TV. Daarnaast was ze werkzaam als columnist van de krant Yar覺na Bak覺, die werd opgericht nadat de regering de mediagroep Feza Gazetecilik in maart 2016 overnam. Il覺cak werd op 30 juli 2016 gearresteerd, als onderdeel van een golf van repressie tegen journalisten. Zij zit op dit moment gevangen in de Vrouwen Gevangenis in Bak覺rk繹y, 襤stanbul.

 

Auteur en journalist Ahmet Altan werd samen met zijn broer Mehmet, professor Economie en columnist, op 10 september 2016 gearresteerd. Beiden worden beschuldigd van misbruik van hun positie in de media ten dienste van de religieuze beweging die wordt geleid door de islamitisch geestelijke Fethullah G羹len. De Turkse regering verdenkt hem ervan een 'parallelle staatsstructuur' te hebben opgericht en het brein te zijn achter de misluke staatsgreep in juli 2016. Mehmet Altan werd op 27 juni vrijgelaten.

 

Ahmet Altan wordt in verschillende andere rechtzaken vervolgd, onder meer op beschuldiging van het het 'maken van terroristische propaganda' en 'belediging van de president'. Altan is veroordeeld tot vijf jaar en elf maanden voor de eerste aanklacht en voor een geldboete van 7000 Turkse lira voor de tweede aanklacht.

 

Fevzi Yaz覺c覺 - vormgever van de inmiddels gesloten krant Zaman - en Yakup imek, marketing manager van dit dagblad, zijn in afwachting van hun rechtszaak op 5 augustus 2016 gevangen gezet. Hoewel Yaz覺c覺, als Zaman's belangrijkste vormgever, niet rechtstreeks verantwoordelijk was voor de redactionele inhoud, baseerde het Hof zijn besluit op het 'sterke vermoeden' dat hij lid zou zijn van de G羹len-beweging en werkzaam was voor een medium dat onderdeel was van 'de mediatak [van de beweging]'.

 

Nadat de regionale rechtbank in Istanbul het hoge beroep dat de advocaten aantekenden, had verworpen gingen zij in cassatie. Het Hof van Cassatie verwierp de verzwaarde levenslange gevangenisstraf die aan de zes verdachten is opgelegd vanwege schending van de Grondwet en gelastte de vrijlating van Mehmet Altan. De detentie van de andere verdachten is echter verlengd

 

Het gerechtelijke dossier is vervolgens overgedragen aan de lokale rechtbank, waar de eerste zitting zal plaatsvinden op 8 oktober 2019. Hierbij moeten de verdachten aanwezig zijn.

 

Tijdens de zitting op 8 oktober besloot de rechtbank de Hoge Raad te volgen in haar beslissing om de levenslange gevangenisstraf te verwerpen en het reisverbod tegen Mehmet Altan op te heffen. Ahmet Altan, Nazl覺 Il覺cak en de andere verdachten blijven in detentie.

 

De volgende zitting vindt plaats op 4 november 2019.