R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

─░shak Karaka┼č

 

26 maart Istanbul, Turkije

ishakkarakas

Aangeklaagden: ─░shak Karaka┼č

Mediatitel en functie: dagblad Halk─▒n Nabz─▒, hoofdredacteur

Aanklacht: propaganda voor een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul 28e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
─░shak Karaka┼č, hoofdredacteur van de krant Halk─▒n Nabz─▒ en columnist voor Art─▒ Ger├žek, werd na een eerdere politie-inval in zijn woning op 26 januari 2018 gearresteerd, op beschuldiging van 'terroristische propaganda'. Zijn posts op social media waarin hij zich kritisch uitlaat over de operaties van de Turkse strijdkrachtentegen Koerdische rebellen in Afrin, Syri├ź zijn als bewijsmateriaal gebruikt. Veel andere personen zijn in dezelfde week op basis vergelijkbare  beschuldigingen opgepakt, omdat zij kritiek hadden op de militaire operaties bij de Syrische grens.

 

Karaka┼č zat in afwachting van zijn rechtszaak meer dan drie maanden in detentie toen hij na de rechtszitting in mei 2018 werd vrijgelaten. Toen hij onder arrest was, is zijn perskaart ingetrokken. Op 8 juni werd de krant Halk─▒n Nabz─▒ gesloten, samen met twee andere kranten en een tv-kanaal, op basis van regeringsdecreet nr. 701.

 

Tijdens de zitting op 20 november 2018 zag het Hof ervan digitale rapporten af te wachten, omdat zij niets aan het dossier toevoegen. Het dossier is vervolgens naar de openbare aanklager gestuurd.

 

Tijdens de vierde zitting op 17 januari 2019 gaf de openbare aanklager zijn definitieve visie over de aanklacht en eiste hij gevangenisstraffen voor alle verdachten, onder wie Karaka┼č. Zijn advocaten vroegen het Hof om extra tijd om hun verdediging voor te bereiden.

 

De volgende zitting vindt plaats op 26 maart 2019.