R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

─░hsan Ya┼čar, ─░shak Yasul, Mehmet Ali ├çelebi, Reyhan Hac─▒o─člu, Hicran Urun, P─▒nar Tarlak, Ramazan Sola, Nedim Demirk─▒ran en Mehmet Beyazit

 

28 juni Istanbul, Turkije

ozgurlukcudemokrasi

Aangeklaagden: ─░hsan Ya┼čar, ─░shak Yasul, Mehmet Ali ├çelebi, Reyhan Hac─▒o─člu, Hicran ├ťr├╝n, P─▒nar Tarlak, Ramazan Sola, Nedim Demirk─▒ran en Mehmet Beyazit

Mediatitel en functie: krant ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi - leidinggevenden, redacteuren en journalisten

Status: in gevangenschap (in vet gedrukte namen)

Locatie: -

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie, terroristische propaganda, publicatie en distributie materialen van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: ÔÇô

Gerechtshof: Istanbul 23ste Hoger Strafgerechtshof, Istanbul

 

Achtergrond
Op 28 maart 2018 deed de politie een inval in de gebouwen van de pro-Koerdische krant ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi en drukkerij G├╝n Matbaa in Istanbul. Een vertrouweling van de regering werd op dezelfde dag als leidinggevende van de krant benoemd tot het weekblad in juni werd gesloten op basis van decreet 701.

 

De uitgever van de krant, ─░hsan Ya┼čar, werd gearresteerd op 28 maart tijdens een politie-inval in het kantoor van de krant. Op 30 maart volgde de arrestatie van ─░shak Yasul, de hoofdredacteur van ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi. Op 4 april werden zeven andere redacteuren en verslaggevers van de krant in hechtenis genomen in relatie met dezelfde zaak. Terwijl drie van hen op borgtocht zijn vrijgelaten, zijn redacteuren Mehmet Ali ├çelebi, Reyhan Hac─▒o─člu, Hicran Urun en verslaggever P─▒nar Tarlak in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd. Stafleden van de krant verschenen, na zeven dagen in detentie gezeten te hebben, op 10 april voor het gerechtshof ├ça─člayan in Istanbul. P─▒nar Tarlak kwam op 12 september in afwachting van haar rechtszaak op vrije voeten.

 

Ten minste twintig medewerkers van de drukkerij G├╝n Matbaa zijn op dezelfde dag van de politie-inval gearresteerd, samen met de eigenaar van de drukkerij, Kaz─▒m Zengin. Deze medewerkers zitten sinds 28 maart in de gevangenis.

 

De leidinggevenden en journalisten van de krant worden onder meer beschuldigd van 'steun aan een terroristische organisatie', 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'het maken van terroristische propaganda'. Aan de aanklacht zijn nieuwsartikelen over de militaire operatie van Turkije in Afrin als bewijsmateriaal toegevoegd.

 

Tijdens de meest recente zitting op 21 februari 2019 verzocht de aanklager het Hof om de zaken van Davut U├žar, Ersin ├çaksu, F─▒rat Benli, G├╝nay Aksoy, ├ľnder Elald─▒ en Y─▒lmaz Y─▒ld─▒z afoznderlijk van elkaar in behandeling te nemen.

 

Na de zitting op 10 april kwamen ─░shak Yasul en Hicran Urun op vrije voeten. Wel kregen zij een reisverbod opgelegd. ─░hsan Ya┼čar, Mehmet Ali ├çelebi, en Reyhan Hac─▒o─člu zitten nog steeds in detentie. Hun volgende zitting vindt plaats op 28 juni 2019.

 

Lees voor meer achtergrondinformatie dit artikel.