Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Hayri Demir, Sibel Hürtaş en tien andere personen

 

6 september Ankara

hurtas demir resized

Aangeklaagden: Hayri Demir, Sibel Hürtaş en tien andere personen

Mediatitel en functie: Mezopotamya News Agency, Artı TV - verslaggever, correspondent

Aanklacht: het aanzetten tot haat en verdeeldheid, propaganda voor een terroristische organisatie door middel van publicaties

Mogelijke strafmaat: tien jaar en zes maanden

Gerechtshof: Ankara 15e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Sibel Hürtaş, correspondent in Ankara voor Artı Tv, en Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, zijn aangeklaagd op beschuldiging van het 'aanzetten tot haat en verdeeldheid' en het bedrijven van 'terroristische propaganda via de media'.

 

De openbare aanklager heeft een gevangenisstraf geëist die kan oplopen tot tien jaar en zes maanden. Hij diende zijn aanklacht tegen beide journalisten samen in met de dossiers van tien andere gedaagden, vanwege hun verslaggeving en posts op social media over een Turkse militaire operatie in Afrin, Syrië. Beide journalisten zijn eind januari 2018 in hechtenis genomen in relatie tot deze zaak en zijn na vier dagen op borgtocht vrijgelaten.

 

De interviews van Hürtaş met de voormalige parlementariërs Osman Baydemir van de pro-Koerdische HDP en Ahmet Faruk Ünsal van regeringspartij AKP zijn als bewijsmateriaal in de aanklacht opgenomen. Het 5e Hogere Strafgerechtshof in Diyarbakır veroordeelde Demir op 29 mei 2018 tot één jaar, zes maanden en 22 dagen vanwege 'propaganda voor een terroristische organisatie via de social media'. De straf is vervolgens opgeschort.