Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ali Sönmez Kayar

28 mei Istanbul, Turkije

alisonmezkayar

Aangeklaagde: Ali Sönmez Kayar en zeven andere personen

Mediatitel en functie: ETHA-persagentschap - verslaggever

Status: in gevangenschap

Locatie: Silivri-gevangenis, Istanbul

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: tot 15 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul 32ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Ali Sönmez Kayar, verslaggever van het Etkin Persagentschap(ETHA), is op 6 februari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Kayar werd al op 1 februari door de politie gedetineerd, terwijl hij van zijn werk vertrok. Zes mede-aangeklaagden zijn tijdens gelijktijdige invallen in hun woningen gearresteerd. Kayar zit op dit moment in de Silivri- gevangenis in Istanbul.

 

Kayar verscheen op 13 juli 2018 voor het eerst voor de rechter, op beschuldiging van 'lidmaatschap van de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij Turkije', die sinds 2007 wordt beschouwd als een terroristische organisatie. Kayars journalistieke werkzaamheden en aanwezigheid bij de begrafenis van dodelijke slachtoffers van de bomaanslag op 10 oktober 2015 in Ankara worden in de aanklacht opgevoerd als bewijsmateriaal.

 

Tijdens de meest recente zitting op 31 oktober 2018 gelastte de rechtbank de vrijlating van alle verdachten die waren gedetineerd en legde hen een reisverbod op.

 

Tijdens de laatste rechtszitting op 19 februari vroegen de advocaten van Kayar om de overhandiging van nog ontbrekende documenten.

 

ETHA-journalisten worden in veel andere rechtszaken vervolgd. Zij zijn het doelwit van de autoriteiten vanwege hun verslaggeving. Op dit moment zitten zes ETHA-journalisten en verslaggevers, onder wie Ali Sönmez Kayar, vanwege hun werkzaamheden in detentie. Andere journalisten die in afwachting van hun rechtszaak zijn gedetineerd, zijn İsminaz Temel, Havva Cuştan, Adil Demirci, Semiha Şahin en Pınar Gayıp.

 

De volgende zitting vindt plaats op 28 mei 2019.