R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Faruk Eren, Ertu─črul Mavio─člu, Celal Ba┼člang─▒├ž, ─░hsan ├çaralan, Fehmi I┼č─▒k, ├ľnc├╝ Akg├╝l, ├ľmer A─č─▒n, Celalettin Can, H├╝seyin Aykol, Veysel Kemer, Dil┼čah Karakaya en Y├╝ksel O─čuz

3 april Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Aangeklaagden: Faruk Eren, Ertu─črul Mavio─člu, Celal Ba┼člang─▒├ž, ─░hsan ├çaralan, Fehmi I┼č─▒k, ├ľnc├╝ Akg├╝l, ├ľmer A─č─▒n, Celalettin Can, H├╝seyin Aykol, Veysel Kemer, Dil┼čah Karakaya en Y├╝ksel O─čuz

Mediatitel en functie: ├ľzg├╝r G├╝ndem - tijdelijke hoofdredacteuren, redacteuren en journalisten

Aanklacht: terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: 7,5 tot dertien jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul 14e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Redacteuren, journalisten en columnisten voor het inmiddels gesloten dagblad ├ľzg├╝r G├╝ndem worden vervolgd op beschuldiging van 'het openlijk uitlokken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in artikelen en reportages die in de krant zijn verschenen. De journalisten worden berecht vanwege hun deelname aan een solidariteitscampagne voor de krant ├ľzg├╝r G├╝ndem.

 

De rechtszaak telt twaalf aangeklaagden. Ze worden ook in een afzonderlijke rechtszaak vervolgd op beschuldiging van het 'openlijk uitlokken van een misdaad, het verheerlijken van misdaad en van criminelen'.

 

De rechtszaak die op 28 maart diende, was aangespannen tegen de deelenemers aan de solidariteitscampagne voor ├ľzg├╝r G├╝ndem: Faruk Eren, Ertu─črul Mavio─člu, Celalettin Can, ─░hsan ├çaralan, Celal Ba┼člang─▒├ž, Fehim I┼č─▒k, ├ľnc├╝ Akg├╝l, H├╝seyin Aykol, ├ľmer A─č─▒n, Veysel Kemer, Dil┼čah Karakata en Y├╝ksel O─čuz.

 

De openbare aanklager heeft eerder tot dertien jaar gevangenisstraf ge├źist tegen Aykol op beschuldiging van 'voortdurende terroristische propaganda' en eiste tot 7,5 jaar gevangenisstraf tegen elk van de twaalf verdachten op beschuldiging van 'terroristische propaganda'. In dezelfde zaak zijn tijdelijk hoofdredacteur H├╝seyin Aykol en verslaggever Ersin ├çaksu veroordeeld tot vijf jaar en drie maanden gevangenisstraf wegens 'belediging van de president'. Het vonnis tegen Aykol en ├çaksu is opgeschort.

 

Ertu─črul Mavio─člu, journalist en documentairemaker, is aangeklaagd wegens een documentaire die is gebaseerd op het verhaal van een PKK-guerilla. Hij werd eerder vrijgesproken van smaad tegen president Erdo─čan.

 

De volgende zitting vindt plaats op 3 april.