Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Orhan Erinç, Pelin Ünker

30 januari Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Aangeklaagden: Orhan Erinç, Pelin Ünker

Mediatitel en functie: Cumhuriyet - leidinggevende, redacteur

Aanklacht: schending van persoonlijke rechten en smaad

Mogelijke strafmaat: –

Gerechtshof: Anadolu 24ste Civiele Rechtbank, Istanbul

 

Achtergrond
Orhan Erinç, voorzitter van de Cumhuriyet Stichting, en Pelin Ünker - redacteur Economie en Financiën van het dagblad - worden beschuldigd van het 'schenden van persoonlijke rechten' vanwege artikelen over de Paradise Papers, waarin Berat Albayrak, minister van Energie en schoonzoon van president Erdoğan, zijn broer Serhat Albayrak en zakenman Ahmet Çalık en hun off-shore rekeningen in Malta centraal staan. Çalık Holding eist een financiële compensatie van 10.000 Turkse lira wegens smaad.

 

 

Het onderzoek naar aanleiding van de Paradise Papers is ook gericht op de off-shore bankrekeningen van premier Binali Yıldırım en zijn zonen in Malta. Yıldırım diende een aanklacht wegens smaad in tegen Ünker en Orhan Erinç, voorzitter van de Cumhuriyet Foundation, en heeft een financiële compensatie van 500.000 Turkise lira geëist.

 

Tijdens de rechtszaak die op 6 september diende naar aanleiding van de aanklacht van Yıldırım en zijn zonen, benadrukte het Hof dat er andere rechtszaken lopen tegen Ünker en Erinç en schortte de zitting op in afwachting van het vonnis in deze processen. Vervolgens diende de familie Yıldırım een nieuwe aanklacht in tegen Ülker, deze keer op beschuldiging van 'belediging van een staatsfunctionaris' op basis van dezelfde artikelen. In deze rechtszaak is Ünker veroordeeld tot een geldboete van 8.660 Turkise lira en tot één jaar, één maand en vijftien dagen gevangenisstraf.

 

Tijdens de zitting op 22 november 2018, als onderdeel van de zaak die is ingediend door de gebroeders Albayrak, verzocht de advocaat van Ãœnker het Hof om de verschillende rechtszaken tegen de journaliste samen te voegen, omdat alle aanklachten zijn gebaseerd op dezelde reeks artikelen. Het Hof besloot het verzoek in overweging te nemen en stelde de zitting uit naar 21 februari 2019. Tijdens deze zitting vroegen de advocaten van Ãœnker de rechtbank de zaak te seponeren, omdat de aanklacht niet is ingediend binnen vier maanden na de publicatie van het artikel, zoals de Turkse Perswet voorschrijft. Tijdens de zitting op 28 maart werd de rechtszaak tegen Ãœnker uiteindelijk geseponeerd.

 

Er zijn verschillende andere media en journalisten die wegens smaad zijn aangeklaagd op basis van de artikelen van Ãœnker die zij hebben gedeeld op hun platforms.