R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Can D├╝ndar, Erdem G├╝l en Enis Berbero─člu

6 februari Istanbul, Turkije

candundar

Aangeklaagden: Can D├╝ndar, Erdem G├╝l en Enis Berbero─člu

Mediatitel en functie: Cumhuriyet - voormalig hoofdredacteur en correspondent

Aanklacht: steun aan een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn

Straf: vijf jaar en tien maanden gevangenisstraf

Gerechtshof: ─░stanbul 14e Hoge Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Can D├╝ndar, voormalig hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van het 'verkrijgen van geheime documenten ten behoeve van spionage' en 'steun aan een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn'. De aanklacht volgde op berichtgeving in Cumhuriyet over trucks van de Turkse veiligheidsdienst M─░T die wapens over de grens met Syri├ź zouden hebben vervoerd. Deze artikelen, die als bewijsmateriaal worden ingezet, dateren uit januari 2014.

 

De rechtszaak heeft ook betrekking op twee andere aangeklaagden: Erdem G├╝l, correspondent in Ankara van Cumhuriyet, en Enis Berbero─člu, parlementari├źr van oppositiepartij CHP. Alle drie de verdachten zaten in afwachting van hun rechtszaak een periode in detentie.

 

Eerder werd D├╝ndar veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tien maanden en G├╝l tot vijf jaar op beschuldiging van het 'verkrijgen van geheime documenten voor spionage'. Tegelijkertijd werd een afzonderlijke aanklacht ingediend op beschuldiging van 'steun aan een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn'. Deze zaken worden afzonderlijk behandeld.

 

G├╝l werd op 9 maart 2016 vrijgelaten. Op 14 juni 2017 is parlementari├źr Berbero─člu tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van 'politieke en militaire spionage'. Later is deze straf omgezet in een gevangenisstraf van vijf jaar en tien maanden tijdens een andere rechtszitting. Hij werd op 20 september 2018 vrijgelaten.

 

D├╝ndar woont nu in Duitsland en is Turkije ontvlucht nadat hij werd beschoten toen hij het gerechtshof ├ça─člayan in ─░stanbul verliet. Hij raakte niet gewond tijdens deze aanslag. Op 6 december 2018 vaardigden de Turkse autoriteiten een arrestatiebevel tegen hem uit.

 

Aanslag Dundar

 

De volgende zitting vindt plaats op 6 februari.

 

Lees ook de bio van Can D├╝ndar.