R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Erdem G├╝l en Enis Berbero─člu

15 mei Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

 

Aangeklaagden: Erdem G├╝l en Enis Berbero─člu

Mediatitel en functie: Cumhuriyet - voormalig hoofdredacteur en correspondent

Aanklacht: steun aan een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn

Straf: vijf jaar en tien maanden gevangenisstraf

Gerechtshof: ─░stanbul 14e Hoge Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Erdem G├╝l - voormalig corresppondent in Ankara van het dagblad Cumhuriyet - en Enis Berbero─člu, parlementari├źr van oppositiepartij CHP, hebben in detentie vanwege een rechtszaak die oorspronkelijk is aangespannen tegen Can D├╝ndar, oud-hoofdredacteur van de krant. Tijdens de meest recente rechtszitting - op 6 februari 2019 - besloot het Hof het dossier van D├╝ndar te scheiden van de rechtszaak tegen G├╝l en Berbero─člu.

 

Eerder werd D├╝ndar veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tien maanden en G├╝l tot vijf jaar op beschuldiging van het 'verkrijgen van geheime documenten voor spionage'. Tegen deze zaken is inmiddels beroep aangetekend. Berbero─člu is op 4 juni 2017 veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van militaire en politiieke spionage. Later is dit omgezet tot vijf jaar en tien maanden gevangenisstraf. De parlementari├źr werd op 20 september 2018 vrijgelaten, maar zijn straf moet nog door een hogere rechtbank bevestigd worden. Berbero─člu is op 1 oktober als parlementari├źr ingezworen. Omdat hij lid van het parlement is, zal zijn straf pas na zijn termijn als parlementari├źr ten uitvoering worden gebracht. G├╝l werd op 9 maart 2016 vrijgelaten.

 

Een andere aanklacht tegen D├╝ndar, G├╝l en Berbero─člu is ingediend wegens 'steun aan een terroristische organisatie'. Deze aanklacht vormt de basis van de huidige rechtszaak. Tijdens de zitting op 6 februari 2019 waren de juridische teams van alle verdachten aanwezig in de rechtszaal. Zij kregen extra tijd om hun verdediging voor te bereiden.

 

De volgende zitting vindt plaats op 15 mei.