Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ali Ünal

14 november, Turkije

AliUnal

Aangeklaagde: Ali Ünal

Mediatitel en functie: dagblad Zaman - columnist

Aanklacht: oprichten van en leiding geven aan een terroristische organisatie, lidmaatschap van een terroristische organisatie, poging tot omverwerpen van de constitutionele orde

Strafeis: twee keer levenslang

Gerechtshof: Uşak 2e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Ali Ünal, voormalig columnist van het inmiddels gesloten dagblad Zaman, en zijn broer Mustafa Ünal, eveneens journalist van Zaman, werden na de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016 gearresteerd. De zeventien artikelen die Ali Ünal voor Zaman schreef, worden als bewijsmateriaal ingezet. Ünal werd op 14 augustus 2016 gearresteerd in zijn woning in de westerse provincie Uşak. Hij wordt beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie en zit sinds 15 augustus 2016 gevangen in de İzmir No.2 F Type-gevangenis.

Ünal wordt ervan beschuldigd een volgeling te zijn van geestelijk leider Fethullah Gülen, die de Turkse regering beschuldigt van het stichten van een 'parallelle staatsstructuur' en wordt beschouwd als het brein achter de mislukte poging tot een staatsgreep op 15 juli 2016.

 

Tijdens één van de rechtszittingen in januari 2018 scheidde het Hof de zaken van beide broers. De aanklager heeft twee keer levenslang tegen Ali Ünal geëist. Zijn broer Mustafa Ünal, die sinds 30 juli 2016 is gedetineerd, wordt op basis van vergelijkbare beschuldigingen vervolgd. Op 27 april 2017 nam een gerechtshof in Istanbul de aanklacht tegen Mustafa Ünal en 29 andere medewerkers van de Zaman Media Group in behandeling. Zij worden ervan beschuldigd een poging te hebben gedaan om de regering, de grondwet en het parlement omver te werpen. Naast drie keer levenslang wordt tegen elke verdachte vijftien jaar gevangenisstraf geëist op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

 

In de aanklacht wordt gesteld dat Zaman, dat in 1986 is opgericht, in het daarop volgende jaar volledig zou zijn overgenomen door de Gülen-beweging en kon blijven opereren dankzij financiële steun van deze beweging. Ook wordt de groep ervan beschuldigd 'de media als wapen te gebruiken' om de 'samenleving te manipuleren' en dat Zaman columnisten in dienst nam die met de Gülen-beweging sympathiseren. De krant is in mei 2016 gesloten, nadat het dagblad door de Staat onder curatele was gesteld.

 

Tijdens eerdere rechtszittingen besloot het Hof de zaken van dertig aangeklaagden te scheiden. Dit zijn medewerkers van Zaman die aanvankelijk op basis van één aanklacht werden berecht. Tijdens de meest recente zitting tussen 27 en 30 april werd uitspraak gedaan in een zaak tegen achttien personen, waarbij dertien verdachten zijn veroordeeld tot verschillende gevangenisstraffen en vijf aangeklaagden zijn vrijgesproken.

 

In maart 2016 besloot een gerechtshof in Istanbul dat de Feza Media Group, die Zaman in eigendom had, in handen moest komen van personen die zijn aangewezen door de regering. Zaman is vervolgens op 27 juli 2016 per decreet gesloten.