R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ahmet Altan, Mehmet Baransu, Yasemin ├çongar, Y─▒ld─▒ray O─čur en Tuncay Op├žin

3 en 4 januari Istanbul, Turkije

tarafdavasi

Aangeklaagden: Ahmet Altan, Mehmet Baransu, Yasemin ├çongar, Y─▒ld─▒ray O─čur en Tuncay Op├žin

Mediatitel en functie: dagblad Taraf - journalisten

Status: in gevangenschap (vetgedrukte namen)

Locatie: Silivri-gevangenis, ─░stanbul

Aanklacht: oprichten van en leidinggeven aan een gewapende terroristische organisatie, het maken van propaganda voor een terroristische organisatie, het onthullen van vertrouwelijke informatie die geheim moet blijven met het oog op de staatsveiligheid en het verkrijgen van geheime documenten die betrekking hebben op de nationale veiligheid

Mogelijke strafmaat: verschillende gevangenisstraffen, oplopend tot 75 jaar

Gerechtshof: Istanbul 13e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Vijf journalisten van het inmiddels gesloten dagblad Taraf zijn op basis van verschillende aanklachten beschuldigd en in verband gebracht met een vermeende militaire staatsgreep in 2010 onder de naam 'Balyoz-operatie'. Zij worden beschuldigd van het 'onthullen van staatsgeheimen' vanwege hun berichtgeving over rechtszaken tegen generaals die deze staatsgreep zouden hebben gepland. Deze generaals zijn vrijgesproken, terwijl de rechtszaken tegen de journalisten worden voortgezet.

 

Mehmet Baransu en Ahmet Altan zijn de enige twee van de vijf aangeklaagden die in afwachting van hun rechtszaak zijn gedetineerd.

 

Mehmet Baransu werd op 2 maart 2015 gearresteerd op beschuldiging van het 'onthullen van informatie die geheim moet blijven met het oog op de staatsveiligheid'. Baransu kreeg daarnaast in juni 2015 een gevangenisstraf van tien maanden opgelegd. Dit gebeurde op basis van een afzonderlijke aanklacht wegens belediging van president Erdo─čan in een aantal tweets.

 

Auteur en journalist Ahmet Altan is ook aangeklaagd in een andere rechtszaak. Hij werd op 10 september 2016 gearresteerd, omdat hij zijn positie in de media zou hebben misbruikt om de doelstellingen te realiseren van geestelijk leider Fethullah G├╝len. Deze wordt er door de Turkse regering van beschuldigd een 'parallelle staatsstructuur' te hebben opgericht en het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep in juni 2015.

 

Tijdens de meest recente rechtszitting op 1 en 2 november 2018 gelastte het Hof de verlenging van de detentie van Baransu. De rechtszaak is uitgesteld tot 3 en 4 januari 2019.

 

Lees ook de bio van Ahmet Altan.