R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

┼×irin Kabak├ž─▒

16 augustus Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Aangeklaagde: ┼×irin Kabak├ž─▒

Mediatitel en functie: dagblad Zaman - correspondent

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: ÔÇô

Gerechtshof: Istanbul 35ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
┼×irin Kabak├ž─▒, correspondent in Konya voor het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is op 1 mei 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zij zou vermeende banden hebben met de G├╝len-beweging, de organisatie die de Turkse regering ervan beschuldigt achter de mislukte staatsgreep in 2016 te zitten.

 

Kabak├ž─▒ zit in afwachting van haar rechtszaak al bijna veertien maanden in detentie in de gevangenis van Konya en verscheen op 19 juni voor het eerst voor de rechtbank. Er werd een verbinding met de rechtszaal gelegd via SEGB─░S, het juridische video conferencing-systeem van Turkije.

 

Tijdens de zitting zijn telefoongesprekken van Kabak├ž─▒ met personen, de op basis van vergelijkbare beschuldigingen zijn aangeklaagd, en gegevens waaruit blijkt dat zij werkzaam was voor Zaman als bewijsmateriaal ingezet. Dit gold ook voor bezoeken aan het buitenland en haar deelname aan protesten tegen de gevangennamevan Zaman-journalisten en -leidinggevenden. Ze wordt ook beschuldigd van het gebruik van ByLock, een versleutelde communicatie-app die zou worden gebruikt door volgelingen van G├╝len. Ze heeft deze beweringen van de hand gewezen.

 

De zitting is uitgesteld tot 16 augustus.