Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Can Dündar

28 november Istanbul, Turkije

candundar

Aangeklaagde: Can Dündar

Mediatitel en functie: Özgür Gündem - tijdelijke hoofdredacteur

Aanklacht: verspreiden van terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: –

Gerechtshof: Istanbul 22e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Can Dündar, voormalig hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, wordt vervolgd vanwege zijn deelname aan een solidariteitscampagne voor de pro-Koerdische krant Özgür Gündem. Een aantal redacteuren, journalisten en columnisten van de inmiddels gesloten krant Özgür Gündem wordt berecht op beschuldiging van het 'openlijk uitlokken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van het dagblad.

 

Dündar wordt daarnaast beschuldigd van het 'verkrijgen van geheime documenten voor spionage' en 'steun aan een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn' in afzonderlijke rechtszaken. Deze zijn aangespannen na berichtgeving in Cumhuriyet over vermeende wapentransporten door trucks van de Turkse veiligheidsdienst (MİT) over de grens met Syrië.

 

Tijdens de meest recente zitting op 4 september 2018 gelastte het Hof de tenuitvoerlegging van het arrestatiebevel tegen Dündar en stelde de rechtszaak uit tot 31 januari 2019.

 

Eerder veroordeelde een rechtbank Dündar tot vijf jaar en tien maanden gevangenisstraf op beschuldiging van 'het verkrijgen van geheime documenten voor spionage'. Een tweede aanklacht op beschuldiging van het 'steunen van een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn' wordt in een afzonderlijke rechtszaak behandeld.

 

Tijdens de zitting op 31 januari 2019 besloot het Hof extra tijd te reserveren om ervoor te zorgen dat ontbrekende documenten aan het gerechtelijk dossier kunnen worden toegevoegd en om de reactie van een rogatoire rechtbank die de zaak in Duitsland in behandeling kan nemen, af te wachten.

 

De volgende zitting vindt plaats op 28 november 2019.

Aanslag Dundar

 

Dündar woont op dit moment in Duitsland. Hij is Turkije ontvlucht nadat hij beschoten werd toen hij het gerechtshof Çağlayan in İstanbul verliet. Dündar raakte niet gewond tijdens deze aanslag. Lees ook de bio van Can Dündar.