Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

DİHA, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite, distributiebedrijf Fırat en anderen

9 mei Istanbul, Turkije

kck-basın

Aangeklaagden: 46 journalisten en medewerkers van verschillende Koerdische media

Mediatitels: Dicle-persagentschap (DİHA), Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite, distributiebedrijf Fırat en anderen

Aanklacht: terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat:

Gerechtshof: Istanbul 3e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
In maart 2011 zijn 32 journalisten en medewerkers van verschillende media gearresteerd en in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd. Dit gebeurde na een reeks politieoperaties tegen Koerdische media, zoals persagentschap Dicle (DİHA), het dagblad Özgür Gündem en Azadiya Welat. De zaak telt in totaal 46 aangeklaagden en sleept zich sinds 2011 voort. De aangeklaagden worden ervan beschuldigd de 'media-afdeling' te vertegenwoordigen van de KCK, een overkoepelende organisatie van de Koerdische nationalistische bewegingen die sterke banden heeft met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

 

32 van de 46 gedetineerde journalisten en medewerkers zijn verschillende keren vrijgelaten gedurende een periode van enkele jaren. Hun reportages, interviews en telefoongesprekken worden als bewijsmateriaal tegen hen ingezet.

 

Ze worden vervolgd in Speciale Gerechtshoven die eerder onder de noodtoestand zijn ingesteld. Nadat deze gerechtshoven hun speciale status verloren, zijn de rechtszaken overgedragen aan Hogere Strafgerechtshoven. Ironisch genoeg zijn alle rechters van het 15e 'Speciale' Hogere Strafgerechtshof die deze zaken eerder onder hun hoede hadden, later ontslagen en worden zij nu zelf vervolgd vanwege hun vermeende banden met de verboden Gülen-beweging.

 

De journalisten kunnen niet reizen, doordat de politie hun paspoorten - ondanks de opheffing van het reisverbod dat eerder was opgelegd - in beslag heeft genomen. Tijdens de zitting op 7 september 2018 gelastte het Hof teruggave van de paspoorten en stelde zij de zitting uit naar 11 januari 2019. Tijdens deze zitting gaf de rechtbank goedkeuring aan een verzoek voor inzage in dossiers die zijn gerelateerd aan beschuldigingen van samenzwering in een andere rechtszaak tegen twee van de verdachten. Tijdens de volgende zitting op 9 mei 2019 zullen deze dossiers, na een gerechtelijke procedure die als zeven jaar voortduurt, opnieuw worden beoordeeld.