R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Seda Tak覺n

15 mei Erzurum, Turkey

sedataskin

Aangeklaagde: Seda Tak覺n

Mediatitel en functie: persagentschap Mezopotamya - journalist

Aanklacht: lidmaatschap van en steun aan een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf

Gerechtshof: Erzurum, Hof van Beroep

 

Achtergrond
Seda Tak覺n, journalist van het persagentscha Mezopotamya, is op 23 januari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Tak覺n werd opgepakt tijdens een politie-inval in haar woning in Ankara. Ze was eerder gedetineerd op 20 december 2017 toen ze verslag deed in de provincie Mu, het zuidoosten van Turkije. De aanklager tekende beroep aan tegen haar vrijlating op 23 december en gelastte opnieuw haar arrestatie. Dit leidde tot haar detentie een maand later. Tak覺n wordt beschuldigd van het 'maken van propaganda voor YPG-troepen', een verwijzing naar een Koerdische gewapende groepering in Syri禱 die Turkije als een terreurgroep beschouwt.

 

Tak覺n werd gedetineerd in de Sincan-gevangenis in Ankara.

 

Op 10 oktober 2018 veroordeelde het Hof haar tot zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf op beschuldiging van 'steun aan een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'.

 

Op 17 januari 2019, toenTak覺n precies 360 dagen in detentie zat, werd de journaliste vrijgesproken. Vervolgens heeft het Hof van Beroep in Erzurum de datum van de eerste zitting voor een herevaluatie van het vonnis vastgesteld op 20 maart 2019. Zij woonde deze zitting vanuit een gerechtshof in Ankara bij via het judridsiche videoconferencing-systeem dat bekendstaat onder het acroniem SEGBIS. De journaliste verwierp de aanklacht tegen haar en verzocht de rechtbank om onvoorwaardelijke vrijlating. Het Hof gaf haar advocaten extra tijd om haar verdediging voor te bereiden.

 

De volgende zitting vindt plaats op 15 mei 2019.

 

Lees ook het artikel Koerdische journalisten structureel slachtoffer oneerlijke rechtsgang.