R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Leyla Y覺ld覺z

 

11 september Mersin, Turkije

ozgurlukcudemokrasi

Aangeklaagde: Leyla Y覺ld覺z

Mediatitel en functie: dagblad zg羹rl羹k癟羹 Demokrasi - distributeur

Aanklacht: verspreiden van terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat:

Gerechtshof: Mersin 2e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Leyla Y覺ld覺z, een distributeur van de pro-Koerdische krant zg羹rl羹k癟羹 Demokrasi wordt beschuldigd van het 'verspreiden van terroristische propaganda' met als doel propaganda te maken voor de verboden Unie van Gemeenschappen uit Koerdistan (KCK).

 

Y覺ld覺z en haar collega Murat Karaka zijn op 4 juli 2017 korte tijd gedetineerd op beschuldiging van 'het ondersteunen van een terroristische organisatie'. Zij zijn daarnaast aangeklaagd vanwege het 'maken van terroristische propaganda'.

 

Y覺ld覺z werd tijdens haar werk opgepakt toen ze het dagblad zg羹rl羹k癟羹 Demokrasi verspreidde in de provincie Mersin in het zuiden van Turkije. Tijdens de laatste zitting op 27 maart 2018 benadrukte zij dat de krant niet staat op de lijst met verboden dagbladen en wees zij alle beschuldigingen van de hand.

 

Op 28 maart 2018 vonden invallen plaats in het kantoor van zg羹rl羹k癟羹 Demokrasi in Istanbul en de drukkerij G羹n Matbaa. Hierbij zijn verschillende journalisten, redacteuren en medewerkers in hechtenis genomen. Op 6 maart, voorafgaand aan deze politie-invallen, zijn 22 leidinggevenden en medewerkers van de drukkerij gearresteerd, onder wie 襤hsan Yaar - eigenaar van het dagblad- hoofdredacteur 襤shak Yakul en Kaz覺m Zengin, eigenaar van drukkerij G羹n Matbaa.

 

De volgende zitting is gepland op 9 september 2018.