Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ömer Çelik, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sargın en Metin Yoksu

16 april Istanbul, Turkije

 redhackedited

Aangeklaagden: Ömer Çelik, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sargın en Metin Yoksu

Mediatitel en functie: verschillende mediatitels - journalisten en redacteuren

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie, verspreiden van terroristische propaganda en het onthullen van staatsgeheimen

Mogelijke strafmaat: –

Gerechtshof: Istanbul 29ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Zes journalisten en medewerkers van mediatitels in Turkije worden berecht vanwege hun verslaggeving over e-mails die in september 2016 zijn gelekt door het linkse hacker-collectief RedHack. De mails zouden afkomstig zijn van het account van Berat Albayrak, de toenmalige minister van Energie en schoonzoon van president Recep Tayyip ErdoÄŸan.

 

Drie journalisten en redacteuren van verschillende media - Ömer Çelik van persagentschap Mezopotamya, Tunca Öğreten van nieuwssite Diken en Mahir Kanaat van het dagblad BirGün - zijn eerder in afwachting van hun rechtszaak ruim 300 dagen gedetineerd, omdat zij over de gelekte e-mails hebben bericht.

 

In de vroege ochtend van 25 december 2016 detineerde de politie Öğreten, Kanaat en Çelik tijdens invallen in hun woningen. Ook Derya Okatan, Eray Sargın en Metin Yoksu werden opgepakt, maar werden na 24 politiehechtenis vrijgelaten. Öğreten, Kanaat en Çelik werden op 17 januari 2017 zonder enige aanklacht in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd.

 

Ömer Çelik werd na de eerste zitting op 24 oktober 2017 vrijgelaten, terwijl Öğreten en Kanaat op 6 december 2017 - na 323 dagen in detentie - vrijkwamen.

 

De vijfde zitting vond op 13 september 2018 plaats in Istanbul. Metin Yoksu en Ömer Çelik waren hierbij niet aanwezig. De journalisten die de rechtszaak bijwoonden, vroegen om de teruggave van inbeslaggenomen digitale materialen en computers en om het opheffen van het reisverbod dat tegen hen is ingesteld. De rechtbank verwierp dit verzoek en gelastte dat Metin Yoksu en Ömer Çelik zo nodig onder dwang bij de volgende zitting aanwezig moeten zijn. De volgende zitting vindt plaats op 8 januari 2019.

 

Op 8 januari wilde de aanklager een nieuwe aanklacht indienen tegen Çelik op basis van een eerdere zaak op beschuldiging van 'terroristische propaganda'. Destijds besloot het Hof niet tot strafvervolging over te gaan en de rechtszaak te seponeren. De rechtbank heeft het verzoek van de aanklager om deze rechtszaak te heropenen in overweging genomen.

 

De volgende zitting vindt plaats op 16 april.

 

Lees hier meer over deze zaak.