R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ahmet 覺k

18 september Istanbul, Turkije

 ahmetsik

 

Aangeklaagde: Ahmet 覺k

Mediatitel en functie: Cumhuriyet - journalist

Aanklacht: openlijke belediging van de Turkse natie, de Republiek Turkije en staatsinstituties

Mogelijke strafmaat: tot twee jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul 17e Strafgerechtshof

 

Achtergrond
De prominente onderzoeksjournalist Ahmet 覺k van het dagblad Cumhuriyet wordt beschuldigd van 'openlijke belediging van de Turkse natie, de Turkse Republiek en zijn instituties'. Deze beschuldigingen zijn vooral gebaseerd op zijn social media posts op Twitter. De aanklacht is ingediend na een klacht van een verslaggever van het staatsgezinde persagentschap Anadolu over 覺k bij het communicatiecentrum van de minister-president (B襤MER).

 

Volgens berichtgeving in lokale media worden 覺k's tweet 'Jouw staat is terroristisch' en andere posts beschouwd als bewijsmateriaal. Tijdens de derde zitting op 22 mei 2018 kregen de media geen toestemming van de rechter om het proces te observeren, aantekeningen te maken of hun opnameapparatuur te gebruiken.

 

De zitting is uitgesteld tot 18 september (14 uur).

 

覺k werd op 29 december 2016 in zijn woning opgepakt vanwege een andere zaak waarbij hij beschuldigd wordt van het 'verspreiden van terroristische propaganda' in verschillende tweets, artikelen en interviews. Twee dagen later werd hij in afwachting van zijn rechtszaak gedetineerd. Onder deze artikelen bevinden zich kritische verhalen over de manier waarop de autoriteiten omgaan met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en interviews met hooggeplaatste leden van de PKK en het Revolutionaire Volksbevrijdingsfront (DHKP/C). Op 4 april 2017 eisten aanklagers lange gevangenisstraffen voor een aantal Cumhuriyet-journalisten die werden beschuldigd van het maken van propaganda voor de PKK en de G羹len-beweging. 覺k zat tussen 31 december 2016 en 9 maart 2018 in detentie in de Silivri-gevangenis van Istanbul.

 

Tijdens de laatste zitting van het Cumhuriyet-proces op 24 en 25 april 2018 is Ahmet 覺k veroordeeld tot zeven jaar en zes maanden gevangenisstraf. Dertien collega's van Cumhuriyet zijn veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen.

 

覺k werd eerder gevangen gezet in februari 2011 in de zaak over Oda TV, waarbij verschillende journalisten die kritiek hadden geleverd op de beweging die wordt geleid door de islamitische geestelijke Fethullah G羹len - toen nog een bondgenoot van regeringspartij AKP - werden beschuldigd van steun aan coupplegers. Hij kwam in 2012 vrij nadat hij dertien maanden zonder enige vorm van proces in detentie had gezeten.

 

Lees ook de bio van Ahmet 覺k.