Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, A. Vahap Taş, İnan Kızılkaya en Kemal Sancılı

26 maart Diyarbakır, Turkije

 omercelik-1

Aangeklaagden: Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, A. Vahap Taş, İnan Kızılkaya en Kemal Sancılı

Mediatitel en functie: persagentschap Dicle, dagblad Özgür Gündem - redacteuren en journalisten

Aanklacht: aanwijzen als doelwit van personen die hebben deelgenomen aan anti-terreuroperaties, het maken van terroristische propaganda

Strafmaat: één tot vijf jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Diyarbakır 9e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Er is een nieuwe aanklacht ingediend tegen zeven journalisten van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (DİHA) en de pro-Koerdische krant Özgür Gündem op beschuldiging van het 'aanwijzen als doelwit van personen die hebben deelgenomen aan anti-terreuroperaties'.

 

Aan de basis van deze aanklacht ligt een artikel dat uit 2016 dateert. De journalisten worden ervan beschuldigd dit gedeeld te hebben via hun social media accounts. Het artikel ging over de toenmalige districtscommandant van Diyarbakır, Musa Çitil, die hierover een klacht heeft ingediend. Hij eist een gevangenisstraf van één tot drie jaar voor elke verdachte.

 

Selman Çiçek wordt in dezelfde zaak ook aangeklaagd op beschuldiging van 'terroristische propaganda'. Tegen hem hebben de aanklagers nog eens één tot vijf jaar gevangenisstraf geëist. Kemal Sancılı - eigenaar van het per decreet gesloten nieuwsagentschap - is al sinds 3 januari 2017 gedetineerd. In oktober 2017 werd hij aanvankelijk vrijgelaten, waarna hij op 11 mei 2018 opnieuw werd vastgezet.

 

Tijdens de eerste zitting op 3 oktober 2018 verklaarden de journalisten dat het delen van nieuwsartikelen geen misdaad is en dat het de verantwoordelijkheid van een journalist is het publiek te informeren. Ook benadrukten zij dat Musa Çitil een bekende figuur is in de regio en daardoor de beschuldiging dat zij hem als 'doelwit' zouden hebben aangewezen elke grond mist. De openbare aanklager verzocht om nog ontbrekende documenten om het dossier compleet te maken.

 

Tijdens de zitting op 16 januari 2019 gaf het Hof toestemming aan Musa Çitil om tijdens de volgende rechtszitting aanwezig te zijn. Deze zitting is gepland op 26 maart 2019.