R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Me┼čale Tolu, Birol Kurt, Deniz Havu├ž, Emre Altunkaya, F─▒rat ├ça─čla, Serkan Okatan en 21 andere personen

16 oktober Istanbul, Turkije

 MesaleTolu

Aangeklaagden: Me┼čale Tolu, Birol Kurt, Deniz Havu├ž, Emre Altunkaya, F─▒rat ├ça─čla, Serkan Okatan en 21 andere personen

Mediatitel en functie: persagentschap ETHA - journalist, tolk

Aanklacht: maken van terroristische propaganda, lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: oplopend tot vijftien jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul 29ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Me┼čale Tolu, tolk van het linkse persagentschap Etkin Haber Ajans─▒ (ETHA), is op 5 mei 2017 gearresteerd. Hij kan tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Tolu, is in Duitsland uit Turkse ouders geboren. Ze werd in 2007 Duits staatsburger en deed hierbij afstand deed van haar Turkse paspoort. Tolu is op 30 april 2017 in Turkije in hechtenis genomen tijdens een reeks acties tegen socialistische organisaties in Turkije. In december werd ze na de tweede zitting samen met vijf andere personen vrijgelaten, nadat zij acht maanden gedetineerd waren geweest.

 

Tolu wordt beschuldigd van banden met de verboden Marxistisch-Leninistische Communistische Partij (MLKP). Na de zitting op 26 april zijn de dossiers van Tolu en achttien andere aangeklaagden samengevoegd met het dossier van negen andere verdachten. Alle aangeklaagden verzochten om vrijspraak en om opheffing van juridische controles en een reisverbod dat hen is opgelegd.

 

Het gerechtshof besloot de juridische controle op te heffen. Deze hield in dat elke aangeklaagde elke maandag naar het Hof in Istanbul moest komen om een register te ondertekenen. Het reisverbod bleef echter van kracht. Me┼čale Tolu bevindt zich nu met haar kind in Turkije en kan niet terugkeren naar Duitsland vanwege het reisverbod.

 

De volgende zitting staat gepland op 16 oktober 2018.