Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Mehmet Baransu en Murat Şevki Çoban

4 december Istanbul Turkije

mehmetbaransu

Aangeklaagden: Mehmet Baransu en Murat Şevki Çoban

Mediatitel en functie: dagblad Taraf - columnist, hoofdredacteur

Status: in gevangenschap

Locatie: Silivri-gevangenis, Ä°stanbul

Aanklacht: het in bezit hebben en onthullen van geheime documenten in relatie tot nationale veiligheid

Mogelijke strafmaat: 26 tot 52 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Anadolu 10e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Mehmet Baransu, voormalig columnist van de inmiddels gesloten krant Taraf, en voormalig hoofdredacteur Murat Şevki Çoban, worden beschuldigd van het in bezit hebben en onthullen van geheime documenten op basis van een artikel dat in 2013 is gepubliceerd. De aanklacht is ingediend na een klacht van de Nationale Veiligheidsdienst (MİT). Hierin wordt beweerd dat de journalisten in het bezit waren van geheime MİT-documenten en deze via de pers hebben onthuld. Tegen hen worden gevangenisstraffen tot 52 jaar geëist.

 

Mehmet Baransu werd al op 2 maart 2015 gearresteerd op beschuldiging van het 'onthullen van geheime informatie'. Baransu kreeg in juni 2015 ook een gevangenisstraf van tien maanden op beschuldiging van belediging van president ErdoÄŸan in een aantal tweets.

 

Baransu en vier andere Taraf-journalisten worden vervolgd op basis van verschillende beschuldigingen in een andere zaak in relatie tot een vermeende couppoging onder de naam 'Balyoz-operatie' in 2010. De journalisten worden beschuldigd van het 'onthullen van staatsgeheimen' vanwege hun berichtgeving ten tijde van de rechtszaken tegen de generaals die achter de couppoging zouden zitten. De generaals zijn van alle beschuldigingen vrijgesproken, maar het proces tegen de journalisten gaat door.

 

Tijdens één van de meeste recente zittingen in de rechtszaak tegen Baransu en Çoban op 17 oktober 2018 werd de zitting verdaagd tot 12 december, zodat ontbrekende documenten aan het gerechtelijk dossier kunnen toegevoegd.

 

De achttiende zitting vond plaats op 6 maart 2019. Baransu kon hierbij niet aanwezig zijn vanwege gezondheidsproblemen. De zaak werd uitgesteld tot 19 juni. Tijdens deze zitting besloot het Hof het gerechtelijk dossier over te dragen aan het kantoor van de hoofdaanklager voor een definitieve beoordeling.

 

Tijdens de zitting op 24 september verzocht de openbare aanklager het Hof dossier over te dragen aan een andere rechtbank. De rechtszitting op 24 oktober nam slechts twintig minuten in beslag, De advocaat die namense de veiligheidsdienst (MÄ°T) optradt, maakte bezwaar tegen het verzoek dat de openbare aanklager tijdens de voorgaande zitting heeft gedaan. De aanklager vroeg het Hof vervolgens om extra tijd voor een herevaluatie.

 

De volgende zitting vindt plaats op 4 december 2019.