Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Kemal Tekin Sürek

 kemaltekinsurek

20 december Istanbul, Turkije

Aangeklaagde: Kemal Tekin Sürek

Mediatitel en functie: dagblad Evrensel - columnist

Aanklacht: Belediging van de president

Mogelijke strafmaat: –

Gerechtshof: Bakırköy 2e Civiele Rechtbank

 

Achtergrond
Kemal Tekin Sürek, columnist van het onafhankelijke dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel met de titel 'Fascistische Dictatuur'.

Tijdens de eerste zitting op 28 juni 2018 waren de advocaten van president Erdoğan's en Sürek en zijn raadsheren aanwezig in de rechtszaal. Sürek wordt vervolgd voor zijn artikel waarin hij ingaat op fascistische dictaturen in de wereld, waarbij hij verwijst naar de regimes van Hitler en Mussolini.

 

Een passage in het artikel dat in de aanklacht wordt geciteerd, luidt als volgt: "In fascistische dictaturen kun je vervolgd, ontslagen of als een terrorist afgeschilderd worden als je ook maar een greintje kritiek hebt op de regering."

 

Sürek verwierp alle beschuldigingen en benadrukte dat hij zich in zijn artikel niet richt op Erdoğan zelf, maar dat het een algemene kritiek is op het politieke systeem en de regering in Turkije. Het Hof wees het verzoek van Sürek om vrijspraak af.

 

Tijdens de laatste zitting op 6 december 2018 verzocht de advocaat van Türek om extra tijd om de verdediging van zijn cliënt goed te kunnen voorbereiden. De volgende zitting vindt plaats op 20 december 2018.