R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Burak Akbay, Mediha Olgun, G├Âkmen Ulu en Yonca Y├╝cekaleli

12 maart Istanbul, Turkije

 sozcu edit

Aangeklaagden: Burak Akbay, Mediha Olgun, G├Âkmen Ulu en Yonca Y├╝cekaleli

Mediatitel en functie: dagblad S├Âzc├╝ - journalisten en leidinggevenden

Aanklacht: oprichten van en leiding geven aan een terroristische organisatie, maken van terroristische propaganda, het plegen van een misdaad uit naam van een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn

Mogelijke strafmaat: vari├źrend van 7,5 tot dertig jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul 37ste Hoge Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Het dagblad S├Âzc├╝, dat in 2007 als een onafhankelijke krant werd opgericht, stond in 2013 onder druk als onderdeel van de vervolging van publieke instituties en individuen in de nasleep van een politiek schandaal. De krant wordt ervan beschuldigd banden te hebben met de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah G├╝len. Deze wordt er door de Turkse regering van beschuldigd een 'parallelle staatsstructuur' te hebben gevestigd en het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016.

 

Tussen 17 en 25 december 2013 gaf de regering het startsein voor een reeks operaties in Ankara en ─░stanbul, waarbij 89 personen - onder wie de zonen van drie zittende ministers, de CEO van Halkbank, andere politici en zakenmensen - zijn gedetineerd op beschuldiging van omkoping en corruptie. Deze operaties luidden het begin in van het verbreken van de vermeende tussen de AKP-regering en de G├╝len-beweging.

 

In de nasleep van deze gebeurtenissen lag S├Âzc├╝ onder vuur vanwege verschillende artikelen die de krant publiceerde over dit politieke schandaal. De aanklagers beweren dat het dagblad banden heeft met de G├╝len-beweging. S├Âzc├╝-journalisten Mediha Olgun en G├Âkmen Ulu en financieel manager Yonca Y├╝cekaleli kunnen worden veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen 7,5 en vijftien jaar op beschuldiging van 'het plegen van een misdaad uit naam van een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn'.

 

De eigenaar van de krant, Burak Akbay, wordt vervolgd vanwege het 'oprichten van en leiding geven aan een terroristische organisatie' en kan veroordeeld worden tot vijftien tot dertig jaar gevangenisstraf. Omdat Akbay niet aanwezig was tijdens de laatste zitting heeft de rechtbank een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

 

Het dagblad S├Âzc├╝ was al onderdeel van verschillende rechtszaken, meestal vanwege haar zeer kritische opstelling tegenover de regering. Tijdens de laatste zitting op 30 mei is het verzoek van de aangeklaagden voor het opheffen van de hen opgelegde juridische controles en reisverboden afgewezen.

 

Tijdens de laatste zitting op 7 november 2018 vroegen de advocaten van de journalisten om opheffing van het reisverbod en teruggave van digitale materialen. Dit verzoek is afgewezen. Het Hof verzocht ook om documenten uit een ander gerechtelijk onderzoek dat tegen journalisten van S├Âzc├╝ is geopend, ter beschikking te stellen aan de openbare aanklager. De zitting werd verdaagd tot 12 maart 2019.