Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Rechtszaak tegen dagblad Sözcü

27 december Istanbul, Turkije

 sozcu edit

Aangeklaagden: Burak Akbay, Mediha Olgun, Gökmen Ulu,Yonca Yücekaleli, Emin Çölaşan, Necati Doğru, Metin Yılmaz, Mustafa Çetin en Yücel Arı

Mediatitel en functie: dagblad Sözcü - journalisten en leidinggevenden

Aanklacht: oprichten van en leiding geven aan een terroristische organisatie, maken van terroristische propaganda, het plegen van een misdaad uit naam van een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn

Mogelijke strafmaat: variërend van vijf tot dertig jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul 37ste Hoge Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Het dagblad Sözcü, dat in 2007 als een onafhankelijke krant werd opgericht, stond in 2013 onder druk als onderdeel van de vervolging van publieke instituties en individuen in de nasleep van een politiek schandaal. De krant wordt ervan beschuldigd banden te hebben met de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Deze wordt er door de Turkse regering van beschuldigd een 'parallelle staatsstructuur' te hebben gevestigd en het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016.

 

Tussen 17 en 25 december 2013 gaf de regering het startsein voor een reeks operaties in Ankara en İstanbul, waarbij 89 personen - onder wie de zonen van drie zittende ministers, de CEO van Halkbank, andere politici en zakenmensen - zijn gedetineerd op beschuldiging van omkoping en corruptie. Deze operaties luidden het begin in van het verbreken van de vermeende tussen de AKP-regering en de Gülen-beweging.

 

In de nasleep van deze gebeurtenissen lag Sözcü onder vuur vanwege verschillende artikelen die de krant publiceerde over dit politieke schandaal. De aanklagers beweren dat het dagblad banden heeft met de Gülen-beweging. Sözcü-journalisten Mediha Olgun en Gökmen Ulu en financieel manager Yonca Yücekaleli kunnen worden veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen 7,5 en vijftien jaar op beschuldiging van 'het plegen van een misdaad uit naam van een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn'.

 

De eigenaar van de krant, Burak Akbay, wordt vervolgd vanwege het 'oprichten van en leiding geven aan een terroristische organisatie' en kan veroordeeld worden tot vijftien tot dertig jaar gevangenisstraf. Omdat Akbay niet aanwezig was tijdens de laatste zitting heeft de rechtbank een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

 

Het dagblad Sözcü was al onderdeel van verschillende rechtszaken, meestal vanwege haar zeer kritische opstelling tegenover de regering. Tijdens de laatste zitting op 30 mei is het verzoek van de aangeklaagden voor het opheffen van de hen opgelegde juridische controles en reisverboden afgewezen.

 

Tijdens de zitting op 7 november 2018 vroegen de advocaten van de journalisten om opheffing van het reisverbod en teruggave van digitale materialen. Dit verzoek is afgewezen. Het Hof verzocht ook om documenten uit een ander gerechtelijk onderzoek dat tegen journalisten van Sözcü is geopend, ter beschikking te stellen aan de openbare aanklager.

 

Het dagblad Sözcü was eerder eveneens onderdeel van talrijke rechtszaken, meestal vanwege haar kritische stellingname tegen het regeringsbeleid. Zo zijn in een andere zaak vijf journalisten e leidinggevende van de krant verolgd op beschuldiging van 'steun aan een terroristische organisatie'. Zij kunnen worden veroordeeld tot 7,5 tot vijftien jaar gevangenisstraf. Het gaat om de columnisten Emin Çölaşan en Necatio Doğru, hoofdredacteur Metin Yılmaz, redactiechef van de online editie Mustafa Çetin en online redacteur Yücel Arı.

 

De aanklacht tegen vijf andere journalisten van het dagblad zijn gesponeerd.

 

De eerste zitting die is gerelateerd aan deze rechtszaak vond plaats op 18 januari  2019 en werd vervolgens uitgesteld naar 18 april 2019. Tijdens deze zitting besloot het Hof de zaak tegen Burak Abay apart te behandelen. De openbare aanklager eiste gevangenisstraffen variërend van vijf tot tien jaar tegen acht andere verdachten, die ervan worden beschuldigd steun te hebben verleend aan een terroristische organisatie. De dvocaten maakten bezwaar tegen het betoog van de aanklager en benadrukten dat onvoldoende onderzoek is gedaan en bewijzen en getuigenverklaringen hierin ontbreken.

 

De volgende zitting vond plaats op 14 juni 2019. Tijdens deze zitting legden Emin Çölaşan, Necati Doğru, Metin Yılmaz, Yücel Arı, Mediha Olgun en Gökmen Ulu een verklaring af. Andere verdachten kregen meer tijd om hun verklaring voor te bereiden en daarom is de zitting uitgesteld naar 4 september 2019.

 

Tijdens de zitting op 4 september werd de zitting - hoewel werd verwacht dat de rechtbank een definitief oordeel zou vellen - uitgesteld, omdat twee rechters met verlof waren. Een tijdelijke rechter stelde de zitting uit naar 28 oktober 2019. Tijdens deze zitting vroeg het Hof de openbare aanklager of er nog wijzigingen waren in zijn laatste oordeel over de zaak gegeven recente juridische hervormingen. De rechtbank verwierp het verzoek om het arrestatiebevel tegen Akbay in te trekken en zinspeelde zelfs op een internationaal verzoek voor zijn arrestatie.

 

De volgende zitting vindt plaats op 27 december 27 2019.