Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Selman KeleÅŸ en Arif Aslan

5 september Van, Turkije

 selmankeles

Aangeklaagden: Selman KeleÅŸ en Arif Aslan

Mediatitel en functie: DÄ°HA-persagentschap - journalisten

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: –

Gerechtshof: Van, 5e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Selman KeleÅŸ en Arif Aslan, journalisten van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (DÄ°HA), zijn op 30 maart 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zowel KeleÅŸ als Aslan worden vervolgd vanwege hun journalistieke activiteiten en foto's die zij 'in het geheim' zouden hebben genomen van het gemeentehuis van Van. Deze zijn als bewijsmateriaal tijdens de rechtszaak aangevoerd.

 

Beide journalisten zijn na de eerste zitting op 21 november 2017 vrijgelaten, nadat ze bijna acht maanden in detentie hadden gezeten.

 

Tijdens de rechtszitting op 5 juni was Aslan samen met zijn advocaten aanwezig, terwijl KeleÅŸ niet voor de rechtbank verscheen. Het Hof vaardigde een arrestatiebevel tegen KeleÅŸ uit vanwege een afzonderlijk onderzoek dat kort geleden is geopend in de provincie Erzurum.

 

Tijdens de vijfde zitting op 15 oktober 2018 legden de advocaten van de journalisten hun initiële verklaringen opnieuw af. Het Hof stelde de zitting uit tot 21 maart, zodat nog ontbrekende documenten aan het dossier kunnen worden toegevoegd.

 

De volgende zitting vindt plaats op 5 september.